Siirry sisältöön

YAMK-opinnäyte: Oppimispelillä säteilyturvallisuutta kauneudenhoitoon

Heidi Immonen tutki opinnäytetyössään säteilyturvallisuuden edistämistä kauneudenhoitoalalla Säteilyturvakeskuksen toimeksiannosta.

Kuvituskuva.

Moni kauneudenhoidossa käytetty laitehoito hyödyntää ionisoimatonta säteilyä. Säteilyä käytetään esimerkiksi vartalon muotoiluun, ihomuutosten häivyttämiseen ja tatuoinnin sekä ihokarvojen poistoon. Säteilyä käytettäessä hoidoissa on aina olemassa riski vaurioihin kuten palovamma, pigmenttimuutos tai arpeutuminen. Lainsäädäntö ei määrittele virallisia pätevyysvaatimuksia kauneudenhoitoalan säteilevien laitteiden käytölle, mutta säteilyn käyttäjä on toiminnassaan vastuussa säteilyn käytön turvallisuudesta ja siihen liittyvistä viranomaismääräyksien noudattamisesta.

Kehittämistyön tavoitteena oli edistää säteilyn käytön ja alaa säätelevien lakien sekä asetuksien tunnettavuutta kauneudenhoitoalalla alan säteilyturvallisuuden edistämiseksi. Kehittämistyön tuotoksena muodostettiin aiheesta oppimispeli. Työn toimeksiantajana toimi Säteilyturvakeskus (STUK), joka on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen Suomessa. STUK päätyi kehittämistyön perusteella esittämään säteilyn käytön opintojen lisäämistä kauneudenhoitoalan perustutkintoon.

Kehittämistyössä nousi esiin, että säteilyn käyttö ja siihen liittyvä virnaomaisohjeistus on haastava ja heikosti tunnettu aihe kauneudenhoitoalalla. Alan koulutuksien pakolliset opinnot eivät sisällä säteilyn käytön teoria- tai viranomaismääräysten opintoja, vaikka työelämässä toimivalta ammattilaiselta osaamista aiheesta vaaditaan. Johtopäätöksenä todettiin, että kauneudenhoitoalan kaikkien koulutusasteiden koulutuksien sisältöä tulisi kehittää vastaamaan paremmin työelämän osaamistarpeita säteilyturvallisuuden edistämiseksi alalla. Säteilyä käyttävien henkilöiden koulutuksella ja osaamisen tasolla voidaan katsoa olevan suora vaikutus laitteiden käyttöturvallisuutteen, säteilyturvallisuuden toetutumiseen ja sitä kautta asiakasturvallisuuteen.

Kehittämistyö toteutettiin keväällä 2024 Helsingissä Säteilyturvakeskuksen ja opinnäytetyön tekijän Heidi Immosen yhteistyönä. Opinnäytetyössä kehitetyn ja pilotoidun oppimispelin tavoite oli lisätä informaatiota aiheesta ja tarjota uudenlainen viestinnän väline kouluihin ja alan ammattilaisille. Pelin tarkoitus oli lisätä säteilyn käyttöön liittyvien viranomaisohjeiden teoriatiedon ja käytännön välistä ymmärrettävyyttä helposti lähestyttävällä tavalla. Kyseessä oli tarinallinen mobiili oppimispeli ja se toteutettiin Seppo-pelillisyysalustalle Lentävä liitutaulu Oy:n ja Creaamon pelikehittämisen asiantuntijoiden johdolla. Pelin sisältö oli suunniteltu Säteilyturvakeskuksen ja pedagogisten asiantuntijoiden toimesta vastaamaan kauneudenhoitoalla tarvittavaa osaamista säteilyn käytöstä sekä alaa säätelevistä laista ja asetuksista. Peli pilotoitiin kauneudenhoitoalan opiskelijoilla, opettajilla ja alalla toimivilla ammattilaisilla. Tutkimuksellisessa kehittämistyössä selvitettiin pelin pedagogista käytettävyyttä ja hyödyllisyyttä kyselyn ja havainnoinnin menetelmillä. Tulosten mukaan kehitettyä oppimispeliä voidaan pitää hyödyllisenä välineenä viranomaisinformaation levittämisessä käytännönläheisessä muodossa. Oppimispeli toimi myös mielenkiinnon ja keskustelun herättäjänä. Opinnäytetyön kehitysehdotuksena säteilyn käytön perusteiden opetusta ja materiaaleja tulisi kehittää kauneudenhoitoalalle tukemaan perusteiden opetusta. Säteilyturvakeskus jatkaa pelin kehitystä ja päättää sen jatkokäytöstä. Laajempaa tutkimusta oppimispelin siirtovaikutuksesta suositellaan toteutettavaksi pelin jatkokäytön yhteydessä.

Opinnäytetyön tekijä Heidi Immonen on Kosmetiikan asiantuntijuuden kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen opiskelija. Taustakoulutukseltaan hän on ammatillinen opettaja, kosmetologi, merkonomi sekä Röntgenhoitaja YAMK ja toimii Helsingin Yliopiston palveluksessa. Aikaisempia säteilyyn liittyviä opiskelun ja oppimisympäristöjen kehittämisen projekteja hän on toteuttanut Helsingin Yliopistolle.

Tutustu Immosen opinnäytetyöhön Oppimispeli säteilyn käytön vaatimuksista kauneudenhoidossa Theseus-palvelussa (huomioi rajattu käyttöoikeus: opinnäytetyöhön voi tutustua vain Laurean verkossa).

Lisätietoja:

Heidi Immonen
Kosmetiikka asiantuntijuuden kehittämien ja johtaminen, YAMK
Laurea–ammattikorkeakoulu
heidi.immonen@helsinki.fi, puh. +358 50 567 0526