SMILE-hanke: Uusia kotoutumisen dialogeja ja käytäntöjä Vantaalla
SMILE - Yhteisöt, koulut ja palvelut uusia kotoutumisen dialogeja rakentamassa -hankkeen julkaisu ilmestyi helmikuussa. Siinä kuvataan yhteensä yksitoista kotoutumisen tuen hyvää käytäntöä.

SMILE - Yhteisöt, koulut ja palvelut uusia kotoutumisen dialogeja rakentamassa -hankkeen julkaisu ilmestyi helmikuussa. Siinä kuvataan yhteensä yksitoista kotoutumisen tuen hyvää käytäntöä. Loppujulkaisu julkaistiin Laurean julkaisusarjassa sekä suomeksi että englanniksi.
Laki kotoutumisen edistämisestä uudistui ja sen mukaiset Vantaan kaupungin kotoutumisen palvelut aloittivat vuoden 2025 alusta. Hankkeessa kehitettyä koulujen kanssa tehtävää sekä alueellista työtä arvostetaan ja niitä jatketaan myös uudessa organisaatiossa. Vantaan kaupunki tai sen yhteistyökumppanit jatkavat esimerkiksi avointen ovien kävelyjä ja eri kielisiä vanhempainiltoja yhteistyössä alueen muunkielisten järjestöjen kanssa sekä dialogeja kunnan viranhaltijoiden ja muunkielisten järjestöjen välillä.
Hankkeessa viisi järjestöä tarjosivat työvalmennusta eri kielillä EU:n ulkopuolelta muuttaneille vantaalaisille. Myös tämä toiminta jatkuu ja vuonna 2025 kaupungin budjettiin varattiin määräraha tsemppari- toiminnan kilpailutusta varten.
Kaupungin kannalta oli merkittävää, että luotiin keskustelu- ja yhteistyöverkosto, joka kattoi kotoutumisen kannalta tärkeät toimijat, kuten maahanmuuttajavetoiset järjestöt, tsempparit, monikieliset ohjaajat ja MEK-työntekijät. Tarvitaan näitä avaintoimijoita, joiden kautta saavutetaan erityisesti muunkieliset perheet. Ne ovat tärkeitä myös luottamuksen rakentamisen kannalta.
Laurean opiskelijat olivat aktiivisia hanketoiminnassa. SMILE-hankkeeseen osallistui 52 opiskelijaa projektitöitä, harjoittelua tai opinnäytetyötä tehden. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa yhteistyötä kaupungin ja muiden hankkeen toimijoiden kanssa. Näistä yhtenä esimerkkinä ovat opiskelijaprojektit peruskouluissa.
Hankkeessa Laurean moniaistinen tila, Aistien-tila, oli ahkerassa käytössä. Erityisen toimivana pidettiin liikuteltavaa Aistien-tilaa, jota vietiin mm. kouluihin ja asukastiloihin elämykselliseksi kohtaamispaikaksi.
SMILE-hankkeen (4/2023-2/2025) tavoitteena oli vahvistaa maahanmuuttaneiden perheiden kotoutumista, työllistymistä sekä kodin ja koulun yhteistyötä. Lähtökohtana oli perheen ja yhteisöjen merkitys kotoutumisessa. Hanke oli suunnattu erityisesti EU:n ulkopuolelta tulleille vantaalaisille. Se toteutettiin Vantaan kolmessa lähiössä: Hakunilassa ja Lehtikuusen koulussa; Havukoskella ja Koivukylän koulussa sekä Myyrmäessä ja Martinlaakson koulussa. Päätoteuttajana oli Vantaan kaupunki ja osatoteuttajana Laurea. Projekti toteutettiin laajassa yhteistyössä alueiden toimijoiden kanssa.
Lisää hankkeessa pilotoiduista yhteisöllisistä menetelmistä voit lukea hankkeen julkaisusta.
SMILE-hanke rahoitettiin osana Euroopan neuvoston kehityspankin (CEB) ja Euroopan komission välistä sopimusta, jonka tavoitteena on edistää maahan muuttaneiden inkluusiota EU:n jäsenvaltioissa kehittämällä uusia yhteistyön ja rahoituksen muotoja.
Lisätietoja:
- Minttu Räty
- Lehtori
- Minttu.Raty@laurea.fi
- Puh 09 8868 7919