Siirry sisältöön

Kokemusasiantuntija tukena matkalla rikoksettomaan elämään

KEIJO-hankkeessa kehitetään mallia rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijakoulutukseen.

Uutinen 14.1.2019

Syksyllä 2018 käynnistyi ainutlaatuinen KEIJO-hanke, jossa joukko rikos- ja päihdetaustaisia henkilöitä on opiskellut Laurean Tikkurilan kampuksella. Tavoitteena ”KEIJO - kokemusasiantuntijuus edistämässä itsenäisyyttä ja osallisuutta” - hankkeessa on kehittää koulutusmalli kokemusasiantuntijuuteen.

Ensimmäisessä koulutuksessa aloitti syksyllä kuusi entistä ja nykyistä vankia, joiden oma toipuminen on edennyt hyvin, ja joilla on tavoitteena suunnata kohti avoimia työmarkkinoita. Yksi heistä on Suomenlinnan vankilassa tuomiotaan suorittava Jarkko

- Tämän koulutuksen myötä olen oppinut käsittelemään menneisyyttäni ja osaan nyt paremmin katsoa ikään kuin ulkoapäin aiempaa elämääni, hän kertoo.

Jarkko kokee tärkeänä juuri kokemusasiantuntijan roolin päihteettömään ja rikoksettomaan elämään pyrkivän ihmisen rinnalla:

- Tosiasia on, että päihdeongelmainen tai rikostaustainen helposti avautuu ihmiselle, jolla on itsellään samantapaista kokemusta, hän kuvailee.

- Meillä kokemusasiantuntijoilla on kokemusta vankilassa oloajasta ja siellä selviytymisestä, päihteistä irtautumisesta sekä uuden elämäntavan oppimisesta ja yhteiskuntaan kiinnittyminen. On hienoa, jos voin omalla kokemuksellani auttamaan muita ja näyttämään, että tämä on mahdollista.

Kuuntele lisää Jarkon mietteitä KEIJO-koulutukseen osallistumisesta oheisesta videosta: