IBM - Maahanmuuttajat yritysten mentorina (Immigrants as Business Mentors).
IBM - Maahanmuuttajat yritysten mentorina -hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajataustaisten Suomessa asuvien henkilöiden työllistymistä joko palkkatyöhön tai yrittäjyyden kautta. Kohderyhmänä on Suomessa asuvat korkeastikoulutetut, korkeakoulutuksessa olevat tai henkilöt, jotka omaavat valmiudet korkeakoulutukseen. Toisena kohderyhmänä on suomalaiset työnantajat.
- Toteutusaika:1.1.2024 - 31.5.2026
- Rahoittaja:ESR+ 2021-2027
- Tutkimusohjelma:Palveluliiketoiminta ja kiertotalous
- Projektityyppi:Kansallinen TK
- Teemat:Yrittäjyys
- Projektipäällikkö:Berenice Rivera-Macias
Maahanmuuttajat yritysten mentorina -hanke edistää kansainvälisten osaajien työllistymistä Suomessa. Kansainvälisillä osaajilla voi olla haasteita Suomeen työllistymisessä, ja toisaalta osaajapula hidastaa yritysten kasvua ja kehitystä. Hankkeessa pyritään ratkaisemaan näitä haasteita edistämällä kansainvälisten osaajien työllistymistä Suomeen myös opintojen jälkeen.
Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti kansainväliset opiskelijat sekä SIMHE-asiakkaat. Hanke pyrkii vahvistamaan tämän kohderyhmän uramahdollisuuksia Suomessa kolmella eri tavalla:
- Business Mentoring -mallissa kansainväliset osaajat kohtautetaan Uudellamaalla toimivien yritysten kanssa. Kansainvälisten osaajien muodostamat tiimit ratkovat yritysten asettamia toimeksiantoja yhdessä ammattikorkeakoulujen uravalmentajien kanssa, ja kansainväliset osaajat saavat näin tilaisuuden näyttää osaamistaan yrityksille ja tutustua suomalaiseen työelämään.
- Yrittäjyyspolun luovia ja vuorovaikutteisia menetelmiä hyödyntävät työpajat vahvistavat osallistujien valmiuksia yrittäjyyteen, joka on kansainvälisille osaajille myös merkittävä työllistymisen muoto Suomessa. Lisäksi yrittäjämäisen asenteen vahvistaminen auttaa kehittämään myös muita uramahdollisuuksia.
- Uravalmennustyöpajat vahvistavat kansainvälisten osaajien työnhakutaitoja Suomessa sekä valmiuksia hyödyntää omaa kansainvälistä taustaansa työnhaussa.
Myös Uudellamaalla toimivat yritykset hyötyvät hankkeen toimenpiteistä. Business Mentoring -mallissa yritykset pääsevät tutustumaan kansainvälisiin osaajiin, jotka tuovat uusia näkökulmia yrityksen toiminnan kehittämiseen. Lisäksi hankkeessa pyritään lisäämään yritysten tietoisuutta kansainvälisten osaajien rekrytoimisen hyödyistä sekä vaikuttamaan rekrytointipäätösten taustalla mahdollisesti oleviin asenteisiin.
Maahanmuuttajat yritysten mentorina -hanketta koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, ja osatoteuttajina ovat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia ammattikorkeakoulu. Laurea vastaa hankkeessa yrittäjyyspolun toteutuksesta.
Hankkeessa rakennetaan IMIB-verkosto, jossa on mukana hankkeeseen osallistuvien ammattikorkeakoulujen asiantuntijoita ja opettajia, kansainvälisiä opiskelijoita ja korkeakoulutettuja sekä Uudellamaalla toimivia yrityksiä eri toimialoilta.
Kiinnostuitko hankkeesta? Ota yhteyttä!
Projektipäällikkö Berenice Rivera-Macias, Berenice.Rivera-Macias@laurea.fi
-
Yrittäjyyspolku
Yrittäjyyspolku toteutetaan työpajoina, jotka tarjoavat osallistujille työkaluja yrittäjyysvalmiuksiensa vahvistamiseen ja työelämätaitojen kehittämiseen. Työpajojen tavoitteena on vahvistaa osallistujien yrittäjyysvalmiuksia ja auttaa heitä näkemään yrittäjyys mahdollisuutena omalla urallaan, mutta työpajat kehittävät osallistujien osaamista myös laajemminkin työelämää ajatellen.
Yrittäjyysosaamisen kehittäminen on tärkeää, sillä yrittäjyys on kansainvälisille osaajille merkittävä työllistymisen muoto. Lisäksi yrittäjyyden merkitys osana työuraa kasvaa jatkuvasti, ja yrittäjämäinen asenne ja monet yrittäjyydessä tarvittavat taidot ovat merkittävässä roolissa työelämässä yleisemminkin.
Yrittäjyyspolun työpajat ovat vuorovaikutteisia ja hyödyntävät luovia menetelmiä. Työpajoissa osallistujat oppivat tunnistamaan ja kehittämään osaamistaan, voivat alkaa kehittämään omaa yritysideaansa sekä oppivat viestimään omista vahvuuksistaan ja ideoistaan.
Voit ilmoittautua mukaan työpajoihin tämän linkin kautta.
-
Business Mentoring -malli
IMIB-verkoston kehittämässä Business Mentoring -mallissa kansainvälisten osaajien muodostamat pienryhmät työstävät yritysten määrittelemiä toimeksiantoja. Kukin osallistuja käyttää toimeksiannon parissa työskentelyyn n. 50 tuntia kolmen kuukauden aikana, ja tukenaan osallistujilla on ammattikorkeakoulujen asiantuntevat uravalmentajat.
Business Mentoring -malli auttaa kansainvälisiä osaajia tutustumaan suomalaiseen työelämään ja näyttämään osaamistaan yrityksille. Business Mentoring -mallin avulla kansainväliset osaajat saavat arvokasta kokemusta työskennellessään aitojen yrityshaasteiden parissa, ja lisäksi malli tukee verkostoitumista suomalaisten yritysten kanssa. Osallistujien on mahdollista saada myös yksilöllistä uraohjausta verkoston uravalmentajilta.
-
Uravalmennustyöpajat
Uravalmennustyöpajoissa osallistujilla on mahdollisuus syventää työelämätaitojaan entisestään ja vahvistaa mahdollisuuksiaan työllistyä Suomeen. Uravalmennustyöpajat täydentävät hyvin Business Mentoring -mallin ja yrittäjyyspolun työpajojen sisältöä, mutta uravalmennustyöpajoihin on mahdollista osallistua myös, vaikka ei osallistuisi muuten hankkeen toimintaan.
Seuraavat uravalmennustyöpajat järjestetään keväällä 2025.
Yhteyshenkilö:
- Berenice Rivera-Macias
- Asiantuntija
- Berenice.Rivera-Macias@laurea.fi
- Puh +358503264031