Siirry sisältöön

WorryEscape-hanke vahvistaa nuorten talousosaamista pelillisyyden avulla

Laurea ja Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet Oikeusministeriön rahoituksella WorryEscape-hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa nuorten aikuisten talousosaamista.

Laurea-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto ovat saaneet Oikeusministeriön rahoituksen ja käynnistäneet innovatiivisen WorryEscape-hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa nuorten aikuisten talousosaamista. Hankkeessa hyödynnetään pelillisyyttä kehittämällä pakohuonepeli, joka keskittyy kuluttajan oman talouden hallintaan ja osaamiseen.

Hankkeen lähtökohtana on kansallinen tutkimus, jonka mukaan nuorten talousosaaminen on muita ikäluokkia heikompaa (Vaahtoniemi ym., 2023). Syynä tähän on nuorten vähäisempi kokemus taloudellisina toimijoina, vaikka koulutuksen tarjoama talousopetus onkin ajankohtaista. WorryEscape-hankkeessa kehitettävä talouspakopeli yhdistää käytännön taloustilanteet ja teoreettisen oppimisen, tarjoten nuorille aidoista elämäntilanteista kumpuavia oppimiskokemuksia yhdessä vertaisten kanssa.

Hankkeessa kehitetään ja testataan talouspakopeli yhdessä kotitalousopettaja- ja sosionomiopiskelijoiden kanssa. Pelillisyys mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön ja ongelmanratkaisun, kun eri taustoista tulevat osallistujat työskentelevät yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Hankkeen myötä opiskelijat saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää talousosaamistaan vuorovaikutuksessa vertaisten kanssa. Tämä ei ainoastaan vahvista heidän omaa käytännön osaamistaan, vaan myös valmiuksiaan opettaa ja ohjata talousasioita tulevaisuuden työelämässä.

Osana hanketta toteutetaan tutkimus, sillä hankkeen asetelma tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia sekä nuorten talousosaamisen rakentumista vuorovaikutuksessa vertaisten kanssa että pelillisyyttä hyödyntävien menetelmien käyttämistä nuorten aikuisten kanssa. Tehtävällä tutkimuksella pyritään vaikuttamaan nuorten talousosaamisen rakentumisen tutkimuskirjallisuuteen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Kehitetty ja testattu talouspakopeli on tarkoitus levittää laajasti korkeakouluopiskelijoille ja ammattilaisille. Peli tulee saataville verkkoympäristö- ja /tai lautapeliversiona, ja se otetaan osaksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV Kampus -tarjontaa. Jakamalla peliä sekä opiskelijoille että ammattilaisille pyritään vaikuttamaan sekä pelaajien oman talousosaamisen että heidän ammatillisten talouskasvatuksen valmiuksien vahvistumiseen valtakunnallisesti.

WorryEscape-hanke

  • Aikataulu: 1.8.2024-31.12.2025
  • Rahoittaja: Oikeusministeriö (valtionavustukset talousosaamisen edistämiseen)
  • Koordinaattori: Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Partneri: Itä-Suomen Yliopisto
  • Yhteistyökumppani: Kilpailu- ja kuluttajavirasto
  • Hankkeen kokonaisbudjetti: 90 631 €

 

Lisätietoja hankkeesta:

Anniina Honkonen, projektipäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu

Hille Janhonen-Abruquah, Itä-Suomen Yliopisto

Lisätietoja: