Vuoden kriminaalityö 2021 -palkinto KEIJO-toimintamallille
KEIJO-hankkeessa kehitetty toimintamalli palkittiin vuoden 2021 Kriminaalityön foorumissa 2.9.
Rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijoiden koulutusta toteuttava KEIJO-toimintamalli on palkittu vuoden 2021 Kriminaalityön foorumissa. Yhdessä Laurean, Valo-Valmennusyhdistys ry:n, Silta-Valmennusyhdistys ry:n ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa toteutetussa KEIJO-hankkeessa kehitetty toimintamalli on valittu Kriminaalityön palkinnon 2021 saajaksi. Palkinnon myöntämisen yhteydessä toimintamallin perustellaan olevan täysin ainutlaatuinen ja edistyksellinen. Sillä on myös merkittävä uusintarikollisuutta ehkäisevä vaikutus.
- Tunnustus on osoitus, että rikostaustaisia kokemusasiantuntijoita tarvitaan sosiaalialan ja rikosseuraamusalan työtehtävissä, rikosseuraamusalan opetuksessa, palveluiden kehittämisessä sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa, kommentoi tunnustusta KEIJO-hankkeen projektipäällikkönä toiminut Janika Lindström Laureasta.
KEIJO-hanke (kokemusasiantuntijuus edistämässä itsenäisyyttä ja osallisuutta, ESR 2018−2020). KEIJO-hankkeessa rikos- ja päihdetaustaiset henkilöt osallistuivat kokemusasiantuntijakoulutukseen, joka sisälsi kolme kuukautta kokopäiväistä opiskelua Laurea-ammattikorkeakoulussa sekä harjoittelujakson työelämässä.
Hankkeessa kehitettiin rikos- ja päihdetaustaisten koulutusta sekä työllistymistä tukeva koulutusmalli, joka perustui kokemusasiantuntijuuteen ja sen ammatilliseen hyödyntämiseen. Hankkeen kohderyhmänä oli rikos- ja päihdetaustaiset henkilöt, joiden oma toipuminen ja rikollisuudesta irrottautuminen olivat edenneet ja joiden tavoitteena oli suunnata kohti koulutusta ja työmarkkinoita.
Palkitsemisen yhteydessä kriminaalihuollon tukisäätiö korosti, että KEIJO-toimintamallilla voi olla positiivisia vaikutuksia niin yksilölle, työnantajalle kuin koko yhteiskunnallekin. Koulutus toimii siihen osallistuvan elämänmuutoksen edistäjänä, kääntäen koulutettavan kokemukset vahvuudeksi. Kokemusasiantuntijakoulutus mahdollistaa yhteiskuntaan kiinnittymisen, vaikka siitä olisi ollut erillään pitkään.
- Tunnustus osoittaa, että rikostaustaisia ei pidä sulkea ulkopuolelle vaan ottaa heidät mukaan ja tarjota uusia mahdollisuuksia, kommentoi Lindström.
Alkuvuodesta KEIJO-hanke palkittiin myös Mielen avain -tunnustuksella.
Lisätietoja:
- Janika Lindström
- Lehtori
- janika.lindstrom@laurea.fi
- Puh 358406375006