VARAVA-hanke suosittaa ammattikorkeakouluille toimia kotouttamisen vahvistamiseen
Suomalaisen yhteiskunnan vastaanottavuudessa on kuitenkin runsaasti parannettavaa ja kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumisen edistämiseksi tarvitaan laaja-alaisia toimenpiteitä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on kasvattaa kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden määrää Suomessa kolminkertaiseksi vuoteen 2030 mennessä. Työ- ja opiskeluperusteisesta maahanmuutosta toivotaan apua Suomen heikentyvään taloudelliseen huoltosuhteeseen. Suomalaisen yhteiskunnan vastaanottavuudessa on kuitenkin runsaasti parannettavaa ja kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumisen edistämiseksi tarvitaan laaja-alaisia toimenpiteitä, käy ilmi juuri päättyneen VARAVA-hankkeen tuloksissa. Muuten kansainväliset opiskelijat ovat vain välietapilla Suomessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön koulutusselonteossa asetetaan tavoitteeksi suomalaisten korkeakoulujen uusien ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrän kolminkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä. Valtaosa ulkomaalaisista opiskelijoista työllistyisi ja jäisi valmistuttuaan Suomeen.
Ammattikorkeakouluissa katse opintojen jälkeiseen aikaan
Suomalaisten ammattikorkeakoulujen vastaanottavuutta tutkineen VARAVA-hankkeen tulokset kuitenkin osoittavat, että kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumisen tukemisessa on kehitettävää. Tilannetta tulisi kyetä ajattelemaan laajemmin ja kestävämmin. Suomeen eri syistä tulevien maahanmuuttajien asema suomalaisessa yhteiskunnassa tulee nähdä yli opintojen tai työuran jälkeenkin. Muuten vaarana on, että kansainväliset opiskelijat ovat Suomessa vain korkealaatuisen koulutuksen vuoksi ja jatkavat valmistumisen jälkeen töihin muualle Eurooppaan.
VARAVA-hankkeen tavoitteena on ollut kehittää ammattikorkeakoulujen kykyä tunnistaa rakenteellisesta rasismia, opiskelijan palvelupolkua rekrytoinnista työllistymiseen sekä antirasistisia opetusmenetelmiä. Hankkeessa toteutettiin keväällä 2022 valtakunnallinen kysely, jossa selvitettiin vastaanottavuuden ongelmia ammattikorkeakouluista ja ratkaisumalleja sekä saada tietoa kriittisistä kohdista, jotka koetaan kolmansista maista muuttaneiden opiskelun ja yhteiskuntaan integroitumisen esteiksi.
Hankkeen selvityksen perusteella suositellaan, että ammattikorkeakouluissa tulisi opiskelijoiden opetukseen lisätä enemmän yhteisöllisyyttä ja monikulttuurisuutta. Myös kansainvälisiä opiskelijoita tukevia ohjauskäytänteitä tulisi löytää ja tunnistaa haasteita, joita opintojen jälkeiseen työllistymiseen mahdollisesti liittyy.
Rasisminvastainen työ on valintakysymys
VARAVA-hanke nostaa esiin neljä konkreettista toimenpide-ehdotusta maahanmuuttajien osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvistamiseksi. Pyrkimyksenä on, että ammattikorkeakouluissa työskentelevät ja toimivat omaksuvat ja edistävät antirasistista toimintakulttuuria, joka aktiivisesti ja tietoisesti toimii kaikkia rasisminmuotoja vastaan.
Rasisminvastaiseen työhön tarttuminen on valinta, joka suomalaisissa korkeakouluissa tulisi tehdä. Yhtenä toimenpide-ehdotuksena esiin nostetaan opettajien rooli muutoksen mahdollistajina yhteiskunnassa. VARAVA-hankkeessa pidetyissä opettajien työpajoissa on todettu opettajien kiinnostus antirasistisiin opetusmenetelmiin, sekä halu kehittää omaa antirasismiosaamistaan. Selvitystyössä ilmeni, että ammattikorkeakoulujen opettajille tarkoitettuja antirasistisia opetusmateriaaleja ja menetelmiä on vähän saatavilla.
Laurea-ammattikorkeakoulussa on julkaistu kaikille avoin MOOC-opintojakso Antirasismista muutosvoimaa opettajan työhön. Tämä itsenäisesti suoritettava opintojakso tutustuttaa etniseltä taustaltaan moninaisten opiskelijoiden polkuun ammattikorkeakouluopinnoissa sekä tuo menetelmiä antirasistisen pedagogiikan toteuttamiseen.
Vastaanottava ammattikorkeakoulu valtakunnallisesti rasismia vastaan eli VARAVA oli vuoden kestävä hanke, jota rahoitti Euroopan unionin Euroopan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto. Hanke toteutettiin 2021–2022 kolmen ammattikorkeakoulun ja yhden startup -yrityksen yhteistyössä (Laurea, TAMK/TAOK ja SeAMK sekä Lyfta Oy).
Lue lisää VARAVA-hankkeesta ja tutustu hankkeen julkaisuihin