Siirry sisältöön

Lisää liikettä korkeakoulujen arkeen – 3AMK Liikuttaa -hanke starttasi

3AMK Liikuttaa -hankkeen tavoite on lisätä liikettä korkeakoulukulttuuriin tukemaan oppimista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

3AMK Liikuttaa -TKIO-hanke käynnistyi toden teolla, kun pallot lähtivät liikkeelle 19.9. 3AMK-kehittämisseminaarissa Haaga-Helian Pasilan kampuksella. Tilaisuudessa oli paikalla noin viisikymmentä henkilöä todistamassa, kuinka Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian johtojen edustajat ottivat pallot vastaan 3AMK:n prosessijohtaja Antti Vettenrannalta ja lupasivat olla mukana liikuttamassa. Mistä tässä on kyse?

3AMK Liikuttaa on TKIO-hanke, jonka tavoitteena on korkeakoulukulttuurin kehittäminen liikkeen keinoin tukemaan oppimista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. TKIO-hanke tulee kehittämään korkeakoulukulttuuria luomalla yhteisen liike-etiketin, joka kannustaa 3AMK-korkeakouluyhteisöä liikkeen huomioimiseen ja lisäämiseen kaikissa toiminnoissaan. Hankkeessa luodaan ja lanseerataan opiskelukykyisyyttä edistäviä pedagogisia käytänteitä ohjaukseen ja opetukseen. Tavoitteena on liikkeen lisääminen kohdentamalla interventioita ja pilotteja erityisesti vähän liikkuvien opiskelijoiden liikkeen ja liikunnan lisäämiseksi. Haaga-Helia ja Laurea toteuttavat TKIO-hankkeen ja Metropolia on hankkeessa mukana kumppanina.

- Lisäämällä liikettä korkeakoulukulttuuriimme emme pelkästään tue oppimista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä vaan vahvistamme myös opiskelu- ja työkykyä, kertoo projektipäällikkö Martina Roos-Salmi Haaga-Heliasta.

TKIO-hanke linkittyy Suomi liikkeelle ohjelmaan, jonka avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. 3AMK-korkeakoulut ovat Liikkuva opiskelu -verkoston jäseniä ja sitoutuneet lisäämään liikettä korkeakoulujen arkeen. Hankkeen teema tukee myös 3AMK:n yhteistä hyvinvoinnin kehityssuuntaa 2025–2028. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

- On hienoa, että korkeakoulukulttuuria lähdetään kehittämään yhdessä 3AMK:na. Korkeakoulujen rehtorit ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä korkeakoulukulttuuria oppimista tukevan, aktiivisemman ja vetovoimaisemman korkeakouluympäristön mahdollistamiseksi, ja saamme koko 3AMK-yhteisön mukaan kehittämiseen liikelupausten ja niistä yhdessä muodostettavan liike-etiketin myötä, toteaa asiantuntija Nelli Roine Laureasta. Tätä korkeakoulujen sitoutumista symboloi pallojen luovutus 3AMK-kehittämisseminaarissa 3AMK- prosessijohtajalta korkeakoulujen johdoille.

Vaikka 3AMK-kehittämisseminaarissa liikkuivat oikeat pallot, kuluvana lukuvuonna 3AMK-korkeakouluyhteisöissä kiertävät symboliset pallot. Pallot kulkevat viestikapuloina korkeakouluissa ryhmältä toiselle, kuten opiskelijakunnille ja -yhdistyksille, hallinnollisille tiimeille, TKI-toimijoille, asiantuntijoille sekä opetushenkilöstölle. Pallon saanutta ryhmää kannustetaan ideoimaan heille sopiva liikelupaus ja testaamaan sitä käytännössä. Liikelupauksen myötä ryhmä sitoutuu kokeilemaan esimerkiksi liikkeen lisäämistä ja paikallaolon tauottamista ryhmän arkeen sopivalla tavalla. Lukuvuoden aikana ryhmien kokeilemista liikelupauksista tullaan muotoilemaan 3AMK:n yhteinen liike-etiketti.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Martina Roos-Salmi (martina.roos-salmi@haaga-helia.fi)

Projektipäällikkö Joni Heikkilä (joni.heikkila@laurea.fi)

 

Tutustu 3AMK Liikuttaa -hankkeeseen Haaga-Helian sivuilla

Lisätietoja: