KOHTI PAREMPAA HUOMISTA: Lastensuojelun kehitysnäkymät
Tervetuloa osallistumaan maksuttomaan Kohti parempaa huomista: Lastensuojelun kehitysnäkymät -webinaariin. Linkki webinaariin toimitetaan tapahtumaan ilmoittautuneille.
Ilmoittaudu tapahtumaan
OHJELMA
9:30 Tervetuloa, Minna Manelius ja Elina Pekkarinen
9:35 Lastensuojelun tulevaisuuden teesit, Tapio Räty
10:30 Tauko
10:40 Lastensuojelun tilastot: Faktoja ja trendejä, Martta Forsell
Kohti kokonaisvaltaista tukea: Monialainen toimintamalli käytännössä
11:00 Avoimien dialogien käyttö sijoituksissa, Heidi Rasila, Petri Myllyniemi ja Saila Purhonen
11:30 Dialogi: Johanna Hedman, Annukka Paasivirta ja Osallisuuden aika
12:00 Lounas
13:00 Oikea-aikaisuudella kustannukset kuriin?, Tiina Vormisto & Riikka Telanto
13:30 Dialogi: Sijoitusten purkaminen ja perheiden jälleenyhdistäminen, Satu Mäki-Fossi, Tanja Hirschovits-Gerz ja Osallisuuden aika
14:00 - Tauko
14:15 - Palautetietoinen työskentely lastensuojelussa - reunaehtoja ja mahdollisuuksia, Laura Yliruka
14:40 Miten lastensuojelun kustannukset syntyvät, Petri Paju
15:10 Dialogi: Päivi Petrelius, Riikka Westman, Stiina Oksa ja Osallisuuden aika
15:30 Yhteenveto, Tapio Räty ja Elina Pekkarinen
16:00 Kiitos
PUHUJAT
Tapio Räty, on toiminut Helsingin kaupungilla johtavana juristina. Hän on työskennellyt Kuntaliitossa sekä osallistunut lakien valmisteluun sosiaali- ja terveysministeriössä sekä kirjoittanut lastensuojelun ja vammaispalveluiden soveltamisoppaita. Tällä hetkellä hän työskentelee esittelijäneuvoksena eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa.
Martta Forsell, kehittää sosiaalihuollon tilastoja THL:ssä – tietomme sosiaalihuollosta tulevatkin monikertaistumaan lähivuosina. Lastensuojelua koskevilla tilastoilla on Martan työpöydällä aivan erityinen painoarvo.
Petri Myllyniemi, (FT, psykoterapeutti) on pari- ja perhepsykoterapeutti sekä kognitiivinen psykoterapeutti. Hän on työskennellyt vastaanottotyön lisäksi lastensuojelun systeemisissä tiimeissä perheterapeuttina. Hän tekee akateemista tutkimusta Tampereen yliopistossa resurssisopimuksella psykoterapian filosofiaa käsitelleen väitöskirjansa teemoista.
Petri Paju, (YTT) toimii THL:n SOILA- hankkeessa (sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa) hankekoordinaattorina. Petrin kiinnostuksen kohteita ovat lastensuojelun kustannusten ja innovaatioiden lisäksi vanhempien kokemusasiantuntijatoiminta, nuorisotutkimus ja järjestötoiminta.
Elina Pekkarinen, (VTT, sosiaalityöntekijä) toimii lapsiasiavaltuutettuna. Elina aloitti virassaan vuonna 2019. Pekkarinen on Helsingin yliopiston dosentti. Hänen tutkimusaiheensa ovat käsitelleet mm. lastensuojelua ja sen päätöksentekoa sekä nuorisorikollisuutta. Hän on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä ja julkaissut useita tutkimusartikkeleita sekä toimittanut tieteellisiä teoksia.
Heidi Rasila (FT, YTM, KTM) Toimin lastensuojelun seniorisosiaalityöntekijänä Helsingin kaupungilla. Erityisalaani ovat sijaishuollon prosessit ja kiireelliset sijoitukset. Heidi on THL:n kouluttama systeemisen toimintamallin kouluttaja ja ajattelee, että systeeminen työote on tulevaisuuden lastensuojelua.
Saila Purhonen, (terveydenhoitaja, työterveyshoitaja ja neuropsykiatrinen valmentaja) työskentelee sijaishuollossa esihenkilötehtävissä sekä lastensuojelun avohuollossa tehostetussa perhetyössä sekä avoimen dialogin työryhmän koordinaattorina. Saila työskentelee Valkeakosken lasten psykiatrian tiimissä.
Riikka Telanto, (YTM) työskentelee vastaavana sosiaalityöntekijänä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Yli 20 vuoden kokemus lastensuojelustyöstä ja lastensuojelun avopalveluiden kehittämisestä esim. palvelutarpeen arvioinnin vaikuttavuus ja systeemisen työotteen kehittämisestä lastensuojelun kentällä sekä palvelujärjestelmässämme. Jokainen kohtaaminen on merkityksellinen.
Tiina Vormisto, (psykologian maisteri, verkosto- ja perhepsykoterapeutti) työskentelee verkostotyön erityisasiantuntijana Ekhvalla. Tiinan kiinnostuksen kohteena ja työn keskipisteenä on laadukas yhteinen työ ja suhteiden rakentaminen kaikissa kohtaamisissa sekä asiakkaiden, heidän läheistensä, että työntekijöiden ja esihenkilöiden kesken. "Jotta kukaan ei jäisi yksin hankalissa tilanteissa"
Laura Yliruka, (VTT, sosiaalityöntekijä) toimii tutkimusjohtajana Itä-Suomen yliopistossa FITFUTURA – hankkeessa. Laura on toiminut kansallisissa kehittämistehtävissä THL:ssä ja sitä ennen opetus- ja tutkimustyössä 25-vuoden ajan.
MUKANA DIALOGEISSA:
Johanna Hedman (VTM, sosiaalityöntekijä, väitöskirjatutkija) on työskennellyt vuosia lastensuojelun eri tehtävissä sekä nuorisopsykiatrian avo- ja osastohoidossa sekä laadun kehittämisen ja johtamisen parissa. Johanna vastaa THL:n lastensuojelun kehittämispäällikkönä lastensuojelun kansallisesta kehittämisestä.
Tarja Hirschovits-Gerz (YTT, sosiaalipsykologi) työskentelee THL:n SOILA:ssa eli sosiaaliset lastensuojelussa hankkeen projektipäällikkönä. Hän on työskennellyt aiemmin päihde- ja riippuvuusasioiden parissa mm. palvelujärjestelmätutkijana ja kehittäjänä.
Minna Manelius (VTM, sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti) työskentelee sosiaalialan lehtorina Laurea-ammattikorkeakoulussa. Hän on työskennellyt lähes 25 vuotta erilaisissa sosiaalityön ja lastensuojelun tehtävissä. Näistä viimeiset 10 vuotta asiantuntija- ja johtamistehtävissä.
Satu Mäki-Fossi (YTM, sosiaalityöntekijä) työskentelee perheiden palveluiden palvelualuejohtajana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hän on työskennellyt 15 vuoden ajan erilaisissa sosiaalityön ja lapsiperhepalveluiden asiakas-, kehittämis- ja johtamistehtävissä. Sadun kiinnostuksen kohteita ovat toiminnan jatkuva parantaminen organisaatiossa ja ammattilaisten välisessä yhteistoiminnassa.
Stina Oksa, työskentelee erityisasiantuntijana ja ekonomistina STM:n arviointiryhmässä. Pääasialliset työtehtävät linkittyvät lakihankkeita koskevien vaikutusarviointien sekä hyvinvointia- ja terveyttä mittaavien indikaattoreiden ympärille. Somesta Stina on tullut tunnetuksi Rumien Lukujen Ekonomistina, joka popularisoi väestödatan rumia lukuja jakamalla rumia tilastoja.
Annukka Paasivirta, (VTL, sosiaalityöntekijä) toimii ohjelma- ja vaikuttamistyön johtajana Lastensuojelun Keskusliitossa. Annukka on toiminut erilaisissa lastensuojelun asiantuntija- ja johtamistehtävissä 20 vuoden ajan. Nykyisessä työssä hän johtaa Keskusliiton ohjelmatiimiä, jossa on sekä lapsi- ja perhepolitiikan että lastensuojelun erityisasiantuntijoita.
Päivi Petrelius (YTT, sosiaalityöntekijä, työnohjaaja sekä systeemisen työotteen kouluttaja) toimii yliopettajana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Hän on työskennellyt lastensuojelun työkäytäntöjen ja lapsi- ja perhepalveluiden kehittäjänä vuodesta 2006 alkaen. Päivi osallistuu parhaillaan sijaishuollon osaamisen kehittämishankkeeseen ja palautetietoisen lastensuojelun tutkimukseen.
Riikka Westman, (YTM, sosiaalityöntekijä) Vaikuttavuusperusteisen Lapset ja nuoret SIB-ohjelman hankepäällikkö lastensuojelun keskusliitossa, jossa vaikuttavuusajattelu on hyvin vahvasti mukana toiminnassa: hyvinvointivaikutusten mittaaminen, tiedolla johtaminen, vaikuttavuustavoitteet ja kustannusvaikuttavuuden arviointi.
Kokemusasiantuntijoita, Osallisuuden aika
Osallisuuden aika vahvistaa lastensuojelun kokeneiden nuorten ääntä yhteiskunnassa ja lastensuojelun kehittämisessä. Yhdistys tuo nuorten kanssa yhteiseen dialogiin lapsiin ja nuoriin liittyvien ilmiöiden parissa työskenteleviä tahoja ja vahvistaa vaikuttamistyöllään lasten ja nuorten osallisuutta.
Lisätietoja
- Minna Manelius
- Lehtori
- Minna.Manelius@laurea.fi
- Puh +358504086933
Tulevat tapahtumat
Vauhtia vastuullisuudesta - Kiertotalous uuden liiketoiminnan mahdollistajana
Tule kuulemaan asiantuntijoita, yrittäjien positiivisia kokemuksia vastuullisuudesta, Lohjan kaupungin vastuullisuustyöstä ja Laurea-ammattikorkeakoulun vastuullisuuteen liittyvistä hankkeista.
Get Work Vantaa -hankkeen päätöstilaisuus
Päätöstilaisuudessa esittellään Work First -toimintamalli, jonka tavoitteena on auttaa englanninkielentaitoisia maahanmuuttajia työllistymään nopeasti ja tehokkaasti.
Alumniwebinaari: How to stand out and create career opportunities that light you up
Webinaari tarjoaa käytännön ideoita siihen, miten voit hyödyntää henkilöbrändäyksen keinoja tukemaan ammatillista kasvuasi ja uratavoitteitasi.13.5.2025 klo: 8.00 - 11.30
Future Innovators -seminaari Hyvinkään kampuksella
Tervetuloa Laurean Projektiseminaariin Hyvinkäälle 13.5.2025!
Luovasti ja lempeästi - Lempeä hoiva -hankkeen päätöstilaisuus
Lempeä hoiva -hanke on tutkinut ja edistänyt lääkkeettömien menetelmien osaamista ja käyttöä muistisairaiden hoivatyössä.15.5.2025 klo 13-16
Eloisa-juhla Kivenkolosta aktiiviseen elämään
Kivenkolosta Aktiiviseen elämään -hankkeen tuloksia esitellään auditoriossa sekä aulassa toiminnallisissa pisteissä letkeän musiikin kera. Ilmoittaudu ja tule mukaan!ke 21.5.25 klo 9-11
Kiertotalous on liiketoimintaa -webinaari
Vankimessut 2025
Vankimessujen tarkoituksena on tarjota tietoa palveluista, joita vangit ja muut rikostaustaiset voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen.
Valmistujaisjuhla
Laurean valmistujaisjuhlassa juhlitaan kaikkia joulukuussa 2024 valmistuvia ja edellisen valmistujaisjuhlan 7.6.2024 jälkeen valmistuneita opiskelijoita.
Alumniwebinaari: Kevytyrittäjyys - helppo tapa työllistää itsensä
Tervetuloa alumniwebinaariin kuulemaan, mitä kevytyrittäjyys käytännössä tarkoittaa ja mitä mahdollisuuksia kevytyrittäjyys tuo muuttuvassa työelämässä.