Sosionomiksi valmistunut Satu teki opinnäytetyönään mallin asumisneuvontaan
Sosionomi Satu Lehtisen opinnäytetyö käsittelee asumisneuvontaa tuetun asumisen asumisyksiköissä.
Asumiseen liittyvät ongelmat, kuten vuokrarästit, huoneistojen laiminlyönti, asumishäiriöt ja häädöt ovat monitahoinen ongelma, jota voidaan tarkastella monesta näkökulmasta. Työskennellessään 20 vuotta kiinteistöalalla Satu Lehtinen törmäsi ongelmaan vuokrataloyhtiön perspektiivistä:
- Nelisen vuotta sitten minua rupesi todella kiinnostamaan, miksi meillä on niin paljon vuokrasaatavia. Luvut kasvoivat koko ajan, mutta emme tarkalleen tienneet miksi, Lehtinen kuvailee.
- Asumisneuvojakoulutus oli pintaraapaisu ongelman syihin, mutta se herätti minussa kiinnostuksen miettimään, mitä oikein haluaisinkaan ”isona” tehdä.
Lehtinen ryhtyi miettimään alanvaihtoa ja tapasi urakonsulttia, joka 1,5 tunnin keskustelun jälkeen kysyi, kiinnostaisiko Satua sosiaalialan opiskelu.
- En ollut koskaan ajatellutkaan sosiaalialaa, alun perin maamittausalan diplomi-insinööriksi opiskellut Lehtinen sanoo.
- Halusin opiskella jotain käytännönläheistä alaa ja tutkin Laurean avoimen AMK:n tarjontaa. Päätin kuitenkin hakea tutkinto-opiskelijaksi ja pääsin sisään.
Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, Satu Lehtinen on valmistunut sosionomiksi Laureasta. Opintojen aikana myös asumisen haasteisiin ja niiden ratkaisuun on löytynyt aivan uusia vastauksia.
”Vastuuohjaaja kulkee asukkaan rinnalla”
- Vaikkei opinnoissa varsinaisesti asumisneuvontaan liittyvää kurssia ollut, niin kiinnostuin kovasti aikuissosiaalityöstä, hän sanoo.
- Selvää oli myös, että haluan tehdä opinnäytetyöni asumisneuvontaan liittyen.
Sopiva aihe työlle löytyi Diakonissalaitoksen Hoiva-yksiköstä ja Lehtisen työ ”Asumisneuvonnan malli Diakonissalaitoksen Hoivan tuetussa asumisessa” valmistui syksyllä 2018. Opinnäytetyössään hän tutustui tuetun asumisen asumisyksikön toimintaan Helsingin Kalliossa ja työn tuloksena syntyi konkreettinen asumisneuvonnan malli.
- Ennen opinnäytetyön tekemistä tein työharjoitteluni myös Diakonissalaitoksen Hoivassa. En ollut aiemmin tehnyt pieniä projekteja lukuun ottamatta mitään päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kanssa, joten oli tärkeää päästä ensin harjoittelussa tutustumaan tähän toimintaympäristöön, Satu kertoo.
Opinnäytetyössään Lehtinen huomasi, että valtaosa asumisen tukemisen, ohjaamisen ja neuvonnan keinoista ovat samoja – oli kyseessä sitten tavallinen vuokrataloyhtiö tai tuetun asumisen yksikkö.
- Toimintaympäristöstä ja asiakkaiden haasteista riippuen toiminnan intensiivisyys ja kesto vaihtelevat, hän sanoo.
- Myös työotteen merkitys korostui tutkimustuloksissa; tarvitaan ihmisläheistä, kunnioittavaa ja vuorovaikutuksellista otetta. Asukkaan rinnalla kulkevalla vastuuohjaajalla ja organisaation kuntouttavalla työotteella on asumisen turvaamisen ja oman kodin säilyttämisen kannalta keskeinen rooli.
Uutta suuntaa uralle
Sosionomiopintojen myötä Lehtinen on vaihtanut urallaan uudelle suunnalle ja aloittanut syksyllä työt asumispalveluja tuottavassa Aspa-säätiössä. Hän kannustaakin kaikkia rohkeasti miettimään uran vaihtoa ja uudelleen opiskelua.
- On hirveän kurjaa, jos 10 vuoden kuluttua huomaa voivottelevansa sitä, ettei tehnyt asioita toisin, hän sanoo.
- Suomessa meillä on vielä aivan mahtava mahdollisuus opiskella uudelleen aikuiskoulutustuen ansiosta.
Kahden vuoden opinnoistaan Lehtinen opiskeli ensin vuoden työn ohessa ja jälkimmäisen vuoden hän oli opintovapaalla. Ratkaisevaa Lehtisen kohdalla oli urakonsultin tapaaminen.
- En olisi tässä nyt ilman sitä keskustelua. Jos itsellään on yhtään saman suuntaisia ajatuksia, niin kannattaa ehdottomasti mennä juttelemaan ammattilaisen kanssa uusista uravaihtoehdoista, Lehtinen kannustaa.
Tutustu tarkemmin sosionomikoulutukseen Laureassa.