Nepalilaiset opiskelijat syventävät osaamistaan BarLaurean esihenkilöharjoittelijoina
Kevään ajan Leppävaaran BarLaurea-opetusravintolassa arjen pyörittämisestä vastaavat nepalilaiset restonomiopiskelijat.

Laurean Leppävaaran kampuksella toimii opetusravintola BarLaurea, johon kuuluvat lounasravintola, à la carte -ravintola, kahvila, kokous- ja catering-palvelut sekä BarLab juomaelämysympäristö. BarLaurea toimii tärkeänä oppimisympäristönä restonomiopiskelijoille – erityisesti opintojen alkuvaiheessa.
Vakituisen Laurean henkilöstön lisäksi BarLaurean arkea pyörittävät esihenkilöharjoittelijat, jotka ovat toisen tai kolmannen vuoden restonomiopiskelijoita. Heistä jokaisella on oma osa-alueensa; yksi vastaa cateringista eli kampuksen kokouspalveluista, toinen lounasravintolasta salin puolella ja kolmas keittiöstä.
Tämän kuluvan kevään aikana tositoimiin BarLaurean esihenkilöharjoittelijoina on päässyt nepalilainen kolmikko: Sandesh Adhikari, Samir Nagarkoti ja Laxmi Koju. He ovat Laurean englanninkielisen Hospitality Management and Service Design -koulutuksen opiskelijoita. Opintonsa he ovat aloittaneet Laureassa kesällä 2024.
”Erinomainen paikka aloittaa uraa Suomessa”
– BarLaurea on meille erinomainen paikka aloittaa uramme Suomessa. On ihanaa nähdä niin paljon iloisia, hymyileviä asiakkaita täällä, opiskelijakolmikko kuvailee ensimmäisiä tunnelmiaan muutaman BarLaurea-viikon jälkeen.
– Tämä on harjoittelujakso, joten olemme edelleen vielä oppimassa asioita. Mutta tekemällä oppiminen on todella hyvä tapa oppia, opiskelijat jatkavat.
Nepalilaiset opiskelijat ovat päässeet heti ensimmäisenä opiskelusyksynään tekemään kolmen viikon työharjoittelujakson Laurean avainkumppanin Ravintola Factoryn ravintoloissa. Nyt kuitenkin esihenkilöharjoittelijoina he pääsevät ottamaan enemmän vastuuta:
– Nyt emme myöskään työskentele pelkästään keittiössä, vaan kohtaamme asiakkaita. Opiskelemme palveluliiketoimintaa, joten asiakaspalvelun osaaminen on tärkeää.
Suomenkielen taito kehittyy arjessa
BarLaurean ravintolapäällikkönä työskentelevä Taneli Kesäläinen tekee arjessa tiivistä yhteistyötä esihenkilöharjoittelijoiden kanssa. Ensimmäiset viikot ovat pitäneet sisällään uuden oppimista myös kokeneemmille barlaurealaisille.
Isona uutena juttuna on totta kai kieli, kun ensimmäistä kertaa kommunikointi hoidetaan englanniksi. Mutta vaikka arjessa kommunikoidaan paljon englanniksi, on harjoittelujakso erinomainen myös nepalilaisten opiskelijoiden suomenkielen kehittymisen kannalta:
– Uskon, että esihenkilöharjoittelijamme oppivat tämän kevään aikana todella hyvin suomea, kun he kuitenkin kuulevat sitä arjessa ympärillään koko ajan, Kesäläinen kuvailee.
Toisaalta myös Leppävaaran ravintolan asiakkaat pääsevät kevään mittaan nauttimaan myös maistiaisia Nepalista:
– Totta kai kun olemme kaikki nepalilaisia, niin haluaisimme välittää asiakkaille myös jotain nepalaisesta kulttuurista, Laxmi Koju sanoo.
Esihenkilöharjoittelija oppii vuorovaikutusta
Harjoittelu BarLaurean kaltaisessa ympäristössä on tärkeä oppimiskokemus opiskelijoille, joilla ei vielä välttämättä ole aiempaa kokemusta ravintola-alan esihenkilötehtävistä. BarLaureassa opiskelijat saavat aivan eri tavalla vastuuta kuin monessa muussa harjoittelupaikassa ja kokemusta todellisessa ravintolassa työskentelystä.
Kesäläinen on itse tehnyt pitkän uran ravintoloissa ennen siirtymistään opetusalalle. Mikä sitten on tärkeimpiä asioita, mitä esihenkilöharjoittelijana opiskelijat oppivat:
– Esihenkilönä sinun tulee osata kommunikoida, kuunnella ja ohjata ihmisiä. Työyhteisössä meitä on töissä erilaisia ihmisiä ja reagoimme tilanteissa eri tavoin, mutta esihenkilön on osattava toimia vaihtuvissa tilanteissa kaikkien kanssa, Kesäläinen tiivistää.
Lisätietoja:
- Taneli Kesäläinen
- Ravintolapäällikkö
- Taneli.Kesalainen@laurea.fi
- Puh +358988687489