Siirry sisältöön

YAMK-opinnäyte: luovuus kuuluu jokaiselle!

Henrik Matilainen tutki YAMK-opinnäytetyössään luovuuden olosuhteita.

Tuloksissa työntekijän kokemus organisaatiosta, joka tarjoaa keinoja uusien ideoiden synnyttämiselle ja rohkaisee reiluun ja rakentavaan ideoiden arviointiin, jotta ihmiset rohkenevat ratkaista ongelmiaan ja haasteitaan luovasti, on voimakkaimmin yhteydessä muihin luovuuden olosuhteisiin organisaatioissa.

Henrik Matilainen tutki luovuuden olosuhteita Yritys X:ssä kahden muun organisaation lisäksi sekä olosuhteiden yhteyksiä toisiinsa että työn imuun.  Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää mahdollisimman monta ideaa Yritys X:lle luovuuden olosuhteiden voimistamiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena on tukea Yritys X:ää parantamaan luovuuden olosuhteita organisaationa jatkossa.

Luo­vuu­des­sa on mah­dol­lis­ta kehittyä

Opinnäytetyössä luovuudella ymmärretään uusien, omaperäisten ja hyödyllisten oivallusten aikaansaaminen. Kehittämistyön tietoperustana on dynaaminen luovuuden komponenttiteoria. Tietoperustaa on laajennettu muulla luovuuden tutkimustiedolla. Niin FT Amabilen teoriaan kuin muuhunkin olemassa olevaan tietoon liittyen voidaan todeta, että luovuudessa on mahdollista kehittyä, siinä on mahdollista harjaantua ja jokainen meistä voi olla luova.

Luovuutta tutkittiin kyselyin

Kehittämistyöhön osallistui satunnaisotannalla yhteensä 96 henkilöä kolmesta eri alan organisaatiosta. Luovuutta mitattiin organisaation olosuhteita mittaavalla KEYS-mittarilla, jossa on kymmenen muuttujaa. Työn imua mitattiin UWES3-mittarilla. Molemmat mittarit ovat kansainvälisesti validoituja. Mittareiden luotettavuus testattiin faktorianalyysillä. Aineistoa analysointiin korrelaatioanalyysillä. Etätyöpajoissa hyödynnettiin IDEALOGUE-, ROOTCAUSE-, SCAMPER-, 5WA4- ja DIAMOND-menetelmiä. Etätyöpajoissa laadittiin yhteensä yhdeksän ideaa Yritys X:n luovuuden kehittämiseksi.

Luovuuden eteen or­ga­ni­saa­tios­sa on tehtävä töitä

Päälöydöksenä havaittiin, että organisaation rohkaisu ja tuki luovuudelle ovat yhteydessä voimakkaimmin muihin luovuuden olosuhteisiin. Tulos on yleistettävissä muille aloille ja organisaatioihin. Kehittämistyön johtopäätöksenä todetaan, että Yritys X:ssä on huomattavasti sisäistä hyödyntämätöntä potentiaalia luovuudelle. Yritys X:n tulee jatkossa valjastaa tuo sisäinen potentiaali uusien, omaperäisten ja hyödyllisten ideoiden aikaansaamiseksi tarjoamalla työntekijöilleen osallistamalla mahdollisuuksia ja mekanismeja luovien ideoiden aikaansaamiseksi ja siten, että ihmiset uskaltavat tuoda esille ajatuksensa. Toisena johtopäätöksenä todetaan, että Yritys X:ssä on kohtalaiset olosuhteet uusien, hyödyllisten ja omaperäisten ideoiden aikaansaamiselle. Kolmantena johtopäätöksenä todetaan, että on olemassa aloja ja positioita eri organisaatioissa, joissa olosuhteet luovuudelle voivat olla parhaimmillaan erinomaiset. Keskeisimpänä kehittämisehdotuksena Yritys X:lle esitetään mahdollisuuksien lisäämistä työntekijöilleen ja osallistavaa, jatkuvan parantamisen periaatteen, jalkauttamista luovuuden esille tuomiseksi. Tämä mahdollistaisi Yritys X:n koko potentiaalin valjastamisen ja sitä kautta menestyksen varmistamisen markkinoilla.

Mitä jokainen voi hyötyä opin­näy­te­työn lu­ke­mi­ses­ta

Opinnäytetyön lukemisen jälkeen jokaiselle syntyy vahva mielipide kunkin oman organisaation luovuutta vahvistavien olosuhteiden tilasta. Työn lukemisen jälkeen kukaan ei voi enää olla jatkossa sivuuttamatta luovuutta. Parhainta on, että opinnäytetyöhön perehdyttyäsi jokainen on jatkossa varsin rakentavan kriittinen luovuutta kohtaan. Parhaimmillaan opinnäytetyön lukeminen voi käynnistää organisaatioissa muutoksen, joka mahdollistaa organisaatioiden koko potentiaalin valjastamisen ja sitä kautta menestyksen varmistamisen markkinoilla kunkin omalla alalla. Erityisesti yksi liitteistä on erityisen kannattavaa tutkia!

Tutustu opinnäytetyöhön ”Luovuuden kehittäminen Yritys X:ssä” Theseus-palvelussa. 

Li­sä­tie­to­ja:

Henrik Matilainen
Palvelumuotoilu, YAMK
linkedin.com/in/henrikmatilainen