YAMK-opinnäyte: Ketterä yhteiskehittämisen malli digitaalisten palveluiden kehittämiseen
Laura Lillebergin YAMK-opinnäytetyössä pohditaan, kuinka yritysten tulisi muuttaa kehitystoimintaansa menestyäkseen digitalisaation aikakaudella.

YAMK-opiskelija Laura Lillebergin opinnäytetyössä pureudutaan ajankohtaiseen kysymykseen, kuinka yritysten tulisi muuttaa kehitystoimintaansa menestyäkseen digitalisaation aikakaudella. Työ keskittyy erityisesti siihen, miten yhteiskehittämisen avulla voidaan luoda innovatiivisia ja arvoa lisääviä digitaalisia palveluita, jotka vastaavat asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin ja odotuksiin. Työssä yhdistyvät palvelumuotoilun periaatteet ja ketterän kehittämisen menetelmät, joiden avulla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia.
Digitalisaatio haastaa työelämää
Digitalisaatio ja teknologinen murros vaativat organisaatioilta kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin markkinoihin ja asiakastarpeisiin. Lilleberg on syventynyt opinnäytetyössään asiakaskeskeiseen kehittämiseen ja palvelullistumiseen, jotka edellyttävät uusia, innovatiivisia menetelmiä. Yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun yhdistäminen mahdollistavat nopean ideoinnin ja jatkuvan parantamisen, mikä parantaa asiakastyytyväisyyttä ja innovaatioiden laatua.
Opinnäytetyö toteutettiin kiinteistösijoitusyhtiö SATO Oyj:lle, ja siinä tutkittiin, kuinka yhteiskehittäminen tukee kehitystyötä.
– OmaSATO-projektissa kokeiltiin palvelumuotoiluun perustuvaa yhteiskehittämistä, johon osallistui laaja joukko SATOn asiakkaita ja työntekijöitä. Muotoilun ja ketterän digikehittämisen yhteensovittaminen osoittautui kuitenkin ajoittain haastavaksi. Tämä inspiroi minua kehittämään uuden toimintamallin, jossa yhdistyvät palvelumuotoilu ja ketterä kehittäminen, kertoo Lilleberg.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena vuoden 2024 aikana, ja siinä käytettiin monipuolisesti yhteiskehittämisen menetelmiä kuten fokusryhmäkeskusteluja ja muotoilupeliä. Eri menetelmien avulla kerättiin laaja ja monipuolinen aineisto, joka mahdollisti kattavan ja käytännönläheisen toimintamallin kehittämisen.
Yhteiskehittämällä arvoa asiakkaille ja liiketoiminnalle
Opinnäytetyön tuloksena syntynyt yhteiskehittämisen toimintamalli koostuu kolmesta päävaiheesta: tutkimus-, määrittely- ja toteutusvaihe. Kussakin vaiheessa korostetaan asiakasymmärryksen keräämistä, yhteiskehittämistä ja jatkuvaa iterointia. Malli luo edellytykset asiakaskeskeiselle palvelukehitykselle ja parantaa sekä asiakas- että työntekijäkokemusta.
Työn tuloksia voidaan soveltaa laajasti erilaisissa kehitysprojekteissa. Se tarjoaa konkreettisia työkaluja organisaatioille, jotka haluavat kehittää asiakaskeskeisiä palveluita ketterästi. Mallia voidaan hyödyntää niin digitaalisten palveluiden, sisäisten prosessien kuin strategioidenkin kehittämisessä.
– Organisaatiomme on sitoutunut mallin hyödyntämiseen ja jatkokehitykseen. Työntekijöiden ja asiakkaiden laaja osallistaminen kehitystyöhön on parantanut palvelukokemusta ja kasvattanut asiakasymmärrystä koko organisaatiossa, sanoo SATOssa liiketoimintamuotoilijana työskentelevä Lilleberg.
Lillebergin opinnäytetyö tarjoaa konkreettisia työkaluja ja menetelmiä, jotka auttavat organisaatioita matkalla kohti parempaa asiakaskokemusta ja liiketoiminnan menestystä digitaalisella aikakaudella.
Tutustu opinnäytetyöhön ”Yhteiskehittämällä arvoa asumisen palveluille” Theseus-palvelussa.
Lisätietoja:
Laura Lilleberg
Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut (YAMK), Laurea-ammattikorkeakoulu