Siirry sisältöön

Kiina-verkoston yhteistyöpäivät Laureassa

Kiina-verkoston kolme päivää kestäneet yhteiskehittämispäivät kokosivat Kiinan ja Suomen korkeakouluedustajia kehittämään maiden välistä yhteistyötä. Reilu 20 kiinalaisvierasta vietti päivän jokaisessa 3AMK-konsortioon kuuluvassa korkeakoulussa: Laureassa, Metropoliassa ja Haaga-Heliassa. Kunkin päivän ohjelma oli suunniteltu erityisellä huolella ajatellen vieraiden mielenkiinnon kohteita.


Ammattikorkeakoulujen Kiina-verkosto kuuluu Opetus- ja Kulttuuriministeriön Globaalipilotit -ohjelmaan. Strategiarahan turvin 20 suomalaista ammattikorkeakoulua osallistuvat Kiina-verkoston rakentamiseen ja kehittämiseen. Tavoitteena on vahvistaa suomalaisten ammattikorkeakoulujen ja kiinalaisten korkeakoulujen välistä yhteistyötä, joka luo pohjaa myös kaupalliselle koulutusliiketoiminnalle. Kiinan amk-reformin toteuttamiseen liittyen Suomen vahvuuksia ovat etenkin koulutuksen vastaaminen työelämätarpeisiin. 

Laurean isännöimässä osuudessa nousivat esiin LbD-malli käytännössä, työelämälähtöisyys eri muodoissa sekä luontevana osana korkeakoulun ravintolapalvelut. Laurean esittelyn piti Leppävaaran kampuksen johtaja Tanja Johansson. Oppimisesta, osaamisesta ja opiskelijoiden hyvinvoinnista vastaava johtaja Pauliina Nurkka kertoi puolestaan Laurean uniikista kehittämispohjaisesta Learning by Developing (LbD) -oppimismallista, joka herätti kuulijoissa runsaasti mielenkiintoa. Kyseessä on jo 20 vuotta sitten Laureassa kehitetty pedagoginen malli, jonka keskiössä ovat opiskelijat ja oppiminen aidoissa työelämäprojekteissa. Tärkeää on, että opetussuunnitelma sekä yritysten että opiskelijoiden tavoitteet kohtaavat.

- LbD:n fokus on osaamisen kehittymisessä niin, että vastuu oppimisesta on opiskelijalla itsellään. Kun yksilö oppii, koko yhteisömme oppii. Mallin avulla opiskelijan motivaatio ja sitoutuminen opintoihin kasvaa, mutta se vaikuttaa positiivisesti myös Laurean opetushenkilökunnan motivaatioon sekä korkeakoulussa tehtävään TKI-työhön, Nurkka kertoi.

Kehitysjohtaja Teemu Ylikoski kertoi vieraille Laurean yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Esityksen punaisena lankana oli Laurean oppimisen malli, jossa yhdistyvät opiskelijoiden ja yritysten tarpeet. Siinä missä opiskelijat oppivat työelämälähtöisiä taitoja jo opintojensa aikana, hyötyvät yritykset opiskelijoiden tuoreista ideoista sekä uusimmasta tiedosta, jota opiskelijat käyttävät projekteissaan – tuloksena on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa toimintaa. Ylikoski kertoi Laureasta valmistuneiden opiskelijoiden hyvistä verkostoista ja osaamisesta. Noin 96 prosenttia opiskelijoista työllistyy vuoden sisällä valmistumisesta.

Teemu Ylikoski

”Yritysten pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä korkeakoulujen kanssa”

Konkreettisen esimerkin onnistuneesta yritysyhteistyöstä Laurean kanssa kertoi ravintola Factoryn toimitusjohtaja Matti Karvonen. Ravintola Factory on perheomisteinen yritys, jolla on 21 ravintolaa ja 160 työntekijää. Syksy 2023 oli ravintolalle käänteentekevä: se palkkasi Laureaan saapuneita nepalilaisopiskelijoita restonomiopintojen harjoittelujaksoille. Harjoittelua ja yhteistyötä helpotti ravintolassa jo valmiiksi työskennelleet nepalilaiset, jotka auttoivat opiskelijoita integroitumaan työyhteisöön ja tutustuttivat heidät alalle. Monet harjoittelussa olleista tekevät opintojensa ohella edelleen töitä Factoryssa.

- Yhteistyökulttuuri oppilaitoksen kanssa auttaa meitä kehittymään yrityksenä. Pyrimme palkkaamaan meillä työharjoittelussa olleet opiskelijat heidän valmistuttuaan. Yritysten pitäisi tehdä enemmän vastaavanlaista yhteistyötä korkeakoulujen kanssa, Karvonen sanoi.

Tervehdyksen Hunan Chemical Industry Vocational Technology Collegesta toi Liu Yan, joka kertoi oppilaitoksen tekemästä yhteistyöstä sikäläisten yritysten kanssa. Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Essi Xiong puolestaan käytti puheenvuoron Kiinan ja Suomen välisestä TKI-yhteistyöstä aiheena ikääntyvän väestön tukeminen. Tampereen ammattikorkeakoulun Tanyu Chen esitteli yrittäjyys- ja innovaatiokoulutuksen hyötyjä jo hyvin nuorille opiskelijoille ja tohtori Karl Wang Guangzhou Huashang Collegesta tekoälyn hyötyjä kiinalaisessa ammatillisessa koulutuksessa. Tohtori Xufeng Zhang kertoi Kiinan Pekingin Wuzi yliopiston ja Jingdong Groupin yhteistyöstä, jossa he rakentavat koulutuskäytäntöjä teollisuuden alan oppilaitoksiin.

Laureaan saapuneet vieraat tutustuivat lisäksi Laurean Leppävaaran kampuksen Living Labeihin, joita ovat kiertotalouden Living Lab, Digital Living Lab, Event Living Lab ja Bar Lab. Päivän tarjoiluista illallisineen vastasi opetusravintola BarLaurea.