Kyliltä kasvukäytävälle
Kyliltä kasvukäytävälle – Ihmislähtöiset liikkumisen ja kuljetuksen palvelut haja-asutusalueilla oli Laurea-ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteishanke. Hankkeessa selvitettiin, miten haja-asutusalueilla voidaan kehittää ja tarjota ihmislähtöisiä, älykkäitä pienten volyymien liikkumisen ja kuljetusten palveluita ihmisille, palveluille ja tavaroille. Hanke sai rahoitusta Uudenmaan liiton koordinoimasta Suomen kasvukäytävän ja valtion kasvusopimuksen AIKO-rahoituksesta.
- Toteutusaika:7.9.2018 - 31.5.2019
- Rahoittaja:1 Muu kotimainen rahoitus
- Tutkimusohjelma:Palveluliiketoiminta ja kiertotalous
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
- Teemat:
- Projektipäällikkö:Saara Gröhn
Hanke on toteutettu muotoiluajattelun, palvelumuotoilun sekä ihmiskeskeisin tutkimus- ja kehittämismenetelmin kahden eri pilotin avulla. Palveluita on kehitetty ja kokeiltu pilottien kautta yhdessä pilottialueiden asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Hankkeessa toteutetut pilotit sijoittuivat kahdelle alueelle, joista toinen sijaitsee Kanta-Hämeessä Tammelassa ja toinen Uudellamaalla Espoossa.
Hankkeen tuloksina syntyi kaksi käytännön kokeilua, niistä palvelumuotoilussa kerätty asiakasymmärrystieto sekä kooste pilottien tuloksista ja kokemuksista. Hankkeen tavoitellut hyödyt eri osapuolille voidaan kiteyttää seuraavasti:
1) Maaseutu- ja haja-asutusalueiden asukkaat saavat omia tarpeitaan vastaavia pienten volyymien älykkäitä liikkumisen ja palveluiden konsepteja
2) Yrittäjät ja alueen muut pilottialueiden toimijat saavat selvityksen pohjalta tietoa oman toimintansa kehittämiseen ja palveluiden suunnittelun tueksi
3) Pilottialueille syntyy aktiivinen ja toimiva alueen toimijoista koostuva verkosto palveluiden yhteiskehittämiselle
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2018 toteutettiin haastattelut, havainnointi ja ideointityöpajat pilottialueilla. Toisessa vaiheessa keväällä 2019 ideat jalostettiin toteuttamiskelpoisiksi kokeiluiksi, jotka toteutettiin yhdessä pilottialueiden kyläläisten kanssa.
Hankkeen päätösseminaari pidettiin 29.4.2019 klo 13:30-16:00 HAMKin Design Factorylla. Päätösseminaarissa kuultiin projektipäälliköiden puheenvuorossa hankkeen taustoja, palautetta alueiden kokeiluista ja hankkeen keskeisimmät tulokset. Seminaarissa oli myös paneelikeskustelu aiheesta ”Ihmislähtöisten palveluiden kehittäminen haja-asutusalueilla”. Paneeliin osallistui hankkeessa mukana olleita opiskelijoita, korkeakoulujen asiantuntijoita sekä Tammelan kylät ry:n edustaja. Seminaarin pääpuheenvuoron esitti Anne Stenros (TkT CEO Creative Catalyst Oy) otsikolla ”Kohti yhteisökaupunkia”. Voit tutustua seminaarin antiin katsomalla videotallenteen täältä. Hankkeesta löytyy kuvaus myös Suomen kasvukäytävän blogissa, lue blogi-teksti täältä.
Katso tästä Kyliltä kasvukäytävälle 29.4.2019 päätösseminaarin presentaatio.pdf
Julkaisuja Hankkeesta
-
Älykästä liikkumista ihmistä kuuntelemalla Kyliltä kasvukäytävälle -hankkeessa
Älykkään liikkumisen ja liikuttamisen haasteisiin pyritään kehittämään ratkaisuja syksyllä 2018 käynnistyneessä Laurean ja Hämeen ammattikorkeakoulujen Kyliltä kasvukäytävälle – Ihmislähtöiset liikkumisen ja kuljetuksen palvelut haja-asutusalueilla yhteishankkeessa. Hankkeen tarkoitus on selvittää, miten haja-asutusalueilla voidaan kehittää ja tarjota ihmislähtöisiä, älykkäitä pienten volyymien liikkumisen ja liikuttamisen palveluita.
-
Palvelumuotoilu ohjaamassa Kyliltä kasvukäytävälle –hankkeen kehittämistyötä
Kyliltä kasvukäytäville -ihmislähtöiset liikkumisen ja kuljetuksen palvelut haja-asutusalueilla on keväällä 2019 päättynyt Laurea-ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) yhteishanke, jonka pilottialueina olivat Kanta-Hämeessä sijaitsevan Tammelan kylät sekä Pohjois-Espoon Kalajärvi. Hankkeen tavoitteena oli kehittää yhdessä alueiden kyläläisten kanssa älykkään liikkumisen ja liikuttamisen palveluita ihmisille, palveluille ja tavaroille.
Laurean YAMK-opiskelija Paula Pulkkinen osallistui Pohjois-Espoon Kalajärven alueella tehdyn kokeilun kehittämistyöhön havainnoiden ja raportoiden työskentelyn eri vaiheita ryhmähaastattelusta palautekeskusteluun. Tässä artikkelissa kuvataan kokeilun palvelumuotoilua ja etenemistä.