Siirry sisältöön

Tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo on Laurean vuoden alumni 2022

Laurean vuoden alumniksi valittu Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilun asiantuntija, joka on suorittanut Laureassa sekä AMK- että YAMK-tutkinnon.

Laurean vuoden alumni 2022 Minna Koskelo
Minna Koskelo.

Vuoden alumni -palkinto on Laureassa jaettu jo vuodesta 2008 lähtien erityisen ansioituneelle alumnille, joka tuo toiminnallaan esiin positiivisesti laurealaisuutta sekä koulutusta. Vuonna 2022 tämä tunnustus on myönnetty tulevaisuusmuotoilija, tietokirjailija Minna Koskelolle, joka on suorittanut Laureassa sekä AMK- että YAMK-tutkinnon. 

Laurean vuoden alumniksi valittu Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilun asiantuntija. Hän on perustanut vuonna 2017 yrityksensä 11Helsinki Oy, joka auttaa yrityksiä tunnistamaan ja tarttumaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin. 

Minna Koskelolta on myös ilmestynyt vuonna 2021 kirja Tehtävänä tulevaisuus – tulevaisuusmuotoilu päätöksenteossa. Koskelo on perustanut tulevaisuusajattelua edistävän Futures Finland ry:n, minkä lisäksi hän on myös perustajajäsen kansallisena ennakointitekona 2019 palkitussa Tulevaisuuspäivässä. Lisäksi hän toimii puhujana ja luennoitsijana sekä opettaa tulevaisuusmuotoilua Laurean YAMK-opiskelijoille. 

- Olen hyvin otettu valinnasta vuoden alumniksi, Minna Koskelo kuvailee. 

- Laureassa on suuri joukko valmistuneita, joista jokainen tekee tärkeää työtä omalla alallaan. Siksi onkin ilo ja kunnia, että valinta osui nyt minuun. 

Palvelumuotoilun opinnoista alkusysäys tulevaisuusmuotoiluun

Ensimmäisen kerran Minna Koskelo aloitti opinnot Laureassa – silloisessa Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulussa – vuonna 1999 ja valmistui Leppävaaran kampukselta tradenomiksi 2004. YAMK-opintoihin hän palasi vuonna 2011 englanninkieliseen Service Innovation and Design -koulutukseen, josta hän valmistui 2013. 

Jo ennen YAMK-opintoja hän oli työskennellyt ennakoinnin ja asiakasymmärryksen parissa, mutta palvelumuotoilun opinnot olivat merkittävä askel kohti tulevaisuusmuotoilua:

- Palvelumuotoilu antoi minulle viitekehyksen, menetelmät ja työkalut asiakasymmärryksen kehittämiseen, mutta minun mielestäni palvelumuotoilusta puuttui ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen näkökulmat, Koskelo muistelee. 

YAMK-opintojen aikana hän innostui yhdistämään tulevaisuusajattelun ja muotoiluajattelun viitekehykseksi yhdessä opiskelijakollegansa Anu Nousiaisen kanssa. Yhdessä Laurean nykyisen vararehtorin Katri Ojasalon kanssa he kirjoittivat artikkelin tulevaisuusajattelun hyödyntämisestä palvelumuotoilussa.

- Tätä YAMK-opinnoissa alkanutta työtä olen jatkanut, Koskelo toteaa. 

”Tulevaisuus ei tapahdu, vaan se tehdään”

Minna Koskelo ja Anu Nousiainen ovat yhdessä opettaneet tulevaisuusajattelua Laureassa vuosina 2013 – 2019. Silloin he lanseerasivat Trendikirjaston, johon on taltioitu YAMK-opiskelijoiden vuosien varrella kehittämiä trendikortteja – lyhyitä kuvauksia vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. 

Opettaessaan nykyisille YAMK-opiskelijoille tulevaisuusmuotoilua ja ennakointiosaamista Koskelo haluaa painottaa jokaisen ihmisen aktiivista roolia tulevaisuuden muotoilijana:

- Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se tehdään. Jokainen meistä tekee tulevaisuutta joka päivä, hän korostaa.

- Tulevaisuusmuotoilussa minun intohimoni on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä tulemaan tietoisiksi vaihtoehtoisista tulevaisuuksista ja tarttumaan niihin mahdollisuuksiin, mitä tulevaisuus tarjoaa.