Siirry sisältöön

Talouden uudet osaajat! (DigiEsgo)-koulutus käynnistyy syksyllä 2023

Hankekumppanit Laurea, Metropolia ja TAMK ovat suunnitelleet koulutuksen, joka tuo vastuuosaamista talousalalle.

Kuvituskuva.

Yrityksiä arvioidaan yhä enemmän taloudellisen tiedon lisäksi myös vastuullisuuden näkökulmasta. Myös EU pyrkii sitouttamaan yrityksiä kestävään kehitykseen uuden kestävyysraportoinnin direktiivin (CSRD) avulla, joka astuu asteittain voimaan vuonna 2024. Kestävyysraportointia (ESG) uudistamalla EU pyrkii lisäämään yhteismitallisuutta ja läpinäkyvyyttä tarkasteltaessa yritystoiminnan sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristövaikutuksia. Tiukempaan kestävyysraportointiin siirtyminen tarkoittaa myös sitä, että yritykset tarvitsevat analytiikkatyökaluja ESG-raportoinnin avuksi. 

Digitalisaation ja kiristyneiden ESG-raportointivelvoitteiden myötä talousala on murroksessa: talousalan asiantuntijoiden työnkuva on aiempaa teknologiapainotteisempaa ja vastuullisuusosaamista on oltava entistä laajemmalla joukolla asiantuntijoita. Laurea, Metropolia ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat jo useamman vuoden ajan kouluttaneet yhteistyössä talousosaajia. Nyt korkeakoulut ovat kehittäneet yhdessä digitaalisen talousohjauksen ja vastuullisuusraportoinnin asiantuntijakoulutuksen (DigiEsgo), jolla vastuullisuusosaamista tuodaan talousalalle. 

- Koulutuksen tavoite on kehittää talousalan ammattilaisten asiantuntijuutta vastuullisuudessa sekä datateknisessä osaamisessa, kertoo koulutuksen vastuullinen johtaja Niklas Visanko

Koulutuksen tausta ja tarpeellisuus

Kestävyysraportoinnin direktiivin voimaantulo aiheuttaa organisaatioille sekä sisäisiä että ulkoisia paineita, kun yritykset sovittavat aiemmin luotua vastuullisuusstrategiaansa EU:n kestävyysraportointidirektiiviin. Haasteita tuottaa myös se, että vastuullisuusraportoinnin käytänteet ovat vielä kehitysvaiheessa.

- Suuremmilla yrityksillä on vastuullisuusraportoinnista jo olemassa olevia käytänteitä, kun taas pk-yrityksille vastuullisuus voi olla jopa täysin uusi asia.

DigiEsgo-koulutus pyrkii antamaan työkaluja vastuullisuuden ja datateknisen osaamisen kehittämiseen. Koulutuksen pohjana on hyödynnetty hankekumppaneiden aiemmin toteuttamaa Digitaalisen talousohjauksen -erikoistumiskoulutusta ja siitä kerättyä palautetta. Digitaalisen talousohjauksen keskiössä on liiketoimintatieto, jonka pohjalta päätökset tehdään ja niiden vaikutuksia seurataan. Tietoa tarvitaan laaja-alaisesti organisaation eri toiminnoista, sillä mitä enemmän ja tarkemmin tietoa on, sen parempaan päätökseen päästään. 

- Parhaimmillaan data synnyttää uusia liiketoimintamalleja, kun tunnistetaan asiakkaan tarve, johon ei ole ennen osattu vastata, Visanko tiivistää. 

Jotta talousohjaus olisi mahdollista tehdä tehokkaasti, on suurta datamäärää osattava käyttää hyödyksi datateknisillä työkaluilla, kuten automatisoinneilla, visualisoiduilla raporteilla ja data-analytiikalla. 

- DigiEsgo-koulutuksessa kestävän kehityksen teemat yhdistyvät datateknisiin työkaluihin, jotka toimivat vastuullisuusdatan keräämisen, käsittelyn ja analysoinnin mahdollistajina. 

Koulutuksen sisältö ja toteutustapa

DigiEsgo-koulutus on suunniteltu talouden työtehtävissä toimiville, joilla on tarve päivittää omaa osaamistaan kestävän kehityksen ja digitalisaation vaatimuksia vastaavaksi. Koulutus toteutetaan noin 9 kuukautta kestävänä kokonaisuutena, joka on suunniteltu toteuttavaksi työn ohessa. Koulutus sisältää 5 opintojaksoa ja 2 vapaasti valittavaa opintojaksoa. 

- Vastuullisuusasioissa opintojen painopiste on tietoperustan kasvattamisessa, jota opiskelija vie opintojen edetessä käytäntöön omissa toimintaympäristöissään.

- Datateknisiä työkaluja kokeillaan puolestaan ensin käytännön harjoitteissa, jonka jälkeen niitä aletaan myös soveltamaan osana omia toimintaympäristöjä, Visanko jatkaa. 

Opinnot toteutetaan verkkoympäristöissä, verkostoissa, pienryhmissä ja itsenäisesti. Tämän lisäksi opinnot sisältävät yhdeksän lähiopetuspäivää. Koulutukseen osallistuvien kanssa laaditaan myös henkilökohtainen kehityssuunnitelma, jonka pohjalta osaamista kehitetään koulutuksen aikana. 

- DigiEsgo mahdollistaa kouluttautuneelle osaajalle uusia työmahdollisuuksia sekä kasvua ammattilaisena, Niklas Visanko toteaa. 

DigiEsgo-koulutus tuo vastuullisuusosaamista talousalalle

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama ja osallistujalle ilmainen. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Opintojen laajuus on 25 opintopistettä ja aloituspaikkoja on 60. Koulutukseen hyväksyminen ei edellytä muodollista pohjakoulutusta, vaan koulutukseen voivat hakea kaikki talouden työtehtävissä toimivat. Koulutus toteutetaan kaksi kertaa, vuonna 2023 ja 2024. 

Lisätietoja koulutuksesta korkeakoulujen verkkosivuilta: 

Talouden uudet osaajat | Metropolia

Talouden uudet osaajat - Laurea-ammattikorkeakoulu

Talouden uudet osaajat! DigiEsgo - Digitaalisen talousohjauksen ja kestävyysraportoinnin asiantuntijakoulutus | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

Yhteyshenkilöt:

Niklas Visanko, Lehtori, Koulutuksen vastuullinen johtaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Kaija Koivusalo, Lehtori, Projektipäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu

Pasi Kuusijärvi, Lehtori, Projektipäällikkö, Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätietoja: