Siirry sisältöön

Suomalaista sairaanhoidon ja fysioterapian osaamista Keniaan

Kenian Uasin Gishun kuvernöörin Jackson Mandagon delegaatio korkean tason vierailulla Suomessa ja Laureassa

Uasin Gishun delegaatio ja Laurean henkilöstöä kuvattuna Leppävaaran kampuksella

Kenian Uasin Gishun kuvernööri Jackson Mandagon delegaatio vieraili Suomessa 16.-20.5 tilauskoulutuskauppaan liittyen. Delegaatio vieraili Laurean kampuksilla tutustuen suomalaiseen sairaanhoidon ja fysioterapian osaamiseen. Uasin Gishun delegaatiolla oli tapaamiset ulkoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä opetushallituksen edustajien kanssa Helsingissä. Viikon ohjelmaan osallistui myös ministeriöiden edustajia sekä poliitikkoja Suomesta. Vierailun aikana Uasin Gishun maakunta ja Laurea-ammattikorkeakoulu allekirjoittivat aiesopimuksen yhteistyön lisäämisen osalta.

Suomen historian suurin tilauskoulutuksen kauppa Keniaan 

Suomen historian suurin tilauskoulutuksen kauppa Keniaan toteutui alkuvuonna, kun Kenian valtio hankki Laurea-ammattikorkeakoululta, Metropolia-ammattikorkeakoululta sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialta yli 10 miljoonan euron suuruisen koulutuskokonaisuuden. 

Tilauskoulutussopimus koskee sairaanhoitajan, fysioterapeutin ja informaatioteknologian alempia korkeakoulututkintoja Laureassa ja Metropoliassa, ja lähihoitajan tutkintoa Gradiassa. 

Laurea vastaa peräti 300 sairaanhoitajan ja 100 fysioterapeutin kouluttamisesta Keniaan. Koulutusvientikaupan taustalla on kansainvälinen suomalaisen koulutusosaamisen vientiyhtiö EduExcellence, jonka omistajat ovat Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia.

Laurean myyntijohtaja Mika Kortelainen kertoo Kenian tilauskoulutuskaupan merkityksestä Kenialle ja Laurealle.

-Uasin Gishun maakunta tavoittelee koulutuksen kautta alueellisen osaamisen kehittymistä, nuorten työttömien työllistymistä ja samalla koulutukseen osallistuneiden henkilöiden perheiden elintason parantamista. Laurean tavoitteena on saada sairaanhoitajaopiskelijoita ja fysioterapeuttiopiskelijoita sama määrä ensi vuonna ja pyrkiä laajentamaan yhteistyötä muille koulutusaloille. Pyrimme myös huomioimaan Suomen työvoimatarpeen ja saamaan käyntiin restonomiryhmiä, jolloin saisimme työntekijöitä ravintola-alalle.

Terveydenhoitoalan koulutustarve Keniassa on erittäin suuri. Useat opiskelijat hakevat opiskelumahdollisuuksia Euroopassa, nyt erityisesti Suomessa. Maakuntahallinto on todennut Keniassa, että he eivät aseta opiskelijoille vaatimusta palata kotimaakuntaan vaan opiskelijoilla on myös mahdollisuus jäädä ulkomaille töihin.

 

Lisätietoja: