Siirry sisältöön

Ainutlaatuinen eurooppalainen YAMK-koulutus avaa opiskelijoille monitieteellisen näkökulman sote-haasteiden ratkaisemiseen

Master of Managing Digital Transformation in the Health Sector -tutkinto-ohjelma on suunniteltu neljän eurooppalaisen korkeakoulun yhteistyönä.

Sosiaali- ja terveydenhuolto on keskellä suuria muutoksia ja merkittävässä roolissa sote-alan haasteiden ratkaisussa on digitalisaatio. Tilanne on samanlainen niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Digitaalisten ratkaisuiden kehittäminen vaatii alan ammattilaisilta aivan uudenlaista osaamista ja tähän osaamishaasteeseen vastaa kokonaan uudenlainen, kansainvälinen tutkinto-ohjelma.  

Master of Managing Digital Transformation in the Health Sector -tutkinto-ohjelma on suunniteltu neljän eurooppalaisen korkeakoulun yhteistyönä. Mukana koulutuksen kehittämisessä ovat Laurea-ammattikorkeakoulu, ISCTE - Instituto Universitário de Lisboa Portugalista, Gustave Eiffel University Ranskasta sekä kreikkalainen Aristotle University of Thessaloniki. 

Opiskelu koulutuksessa tapahtuu verkossa englanniksi ja ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa syksyllä 2024. Suoritettava tutkinto on laajuudeltaan sama kuin muut Laureassa toteutettavat ylemmät amk-tutkinnot. 

Haku koulutukseen tapahtuu yhteisessä haussa 4.–22.3. ja 15.4.–15.5.2024. Tutustu koulutukseen ja hakemiseen.  

Ainutlaatuisen monitieteellinen mahdollisuus opiskelijoille 

Kyseessä on lajissaan ensimmäinen koulutus, jossa yhdistyy ainutlaatuisella tavalla kolme kokonaisuutta: sosiaali- ja terveysala, digitalisaatio ja liiketoiminta. Koulutuksen käynnistämisestä Laureassa vastaavat yliopettaja, koulutusohjelmavastaava Ruusa Ligthart sekä yliopettaja projektipäällikkö Outi Ahonen korostavat juuri tämän monitieteellisen lähestymistavan mahdollisuuksia:  

Ne haasteet, mitä sote-alan muutokseen Suomessa ja globaalisti liittyy, ovat hyvin kompleksisia. Niitä haasteita eivät voi ratkaista yhden alan ammattilaiset yksin, vaan tarvitaan uudenlaista, monipuolista osaamista, he tiivistävät.

– Juuri tätä monitieteellistä osaamista olemme nyt alkavan koulutuksen myötä tuottamassa ja tälle osaamiselle on selkeä yhteiskunnallinen tarve Suomessa ja kansainvälisesti.

Monitieteellisen näkökulman lisäksi koulutus tarjoaa opiskelijoille myös mahdollisuuden tutustua sote-alan digitalisaation kokonaisuuteen eurooppalaisesta perspektiivistä. EU-maissa on lakien ja säädösten osalta paljon yhteistä, mutta samalla lähestymistavat sosiaali- ja terveydenhuoltoon myös eroavat eri puolilla Eurooppaa. Koulutuksessa opiskelijat pääsevätkin tutustumaan eroihin ja yhtäläisyyksiin sekä oppimaan eri mallien parhaita käytäntöjä. 

Korkeakouluilla omat vahvuusalueet 

Kukin koulutusohjelman neljästä korkeakoulusta tuo yhteiseen koulutukseen omat vahvuusalueensa. Jokainen korkeakoulu vastaa tietyistä opinnoista, mutta opintojaksoille kootaan monialainen ja kansainvälinen opettajaryhmä.  

Uuden tutkinto-ohjelman suunnittelu on käynnistynyt vuoden 2023 alussa, Master of Managing Digital Transformation in the Health Sector (ManagiDiTH) -hankkeessa. Euroopan komission rahoittamaa hanketta koordinoi Lissabonin yliopiston ISCTE. Hankkeen aluksi kussakin neljässä maassa on tehty tutkimusta siitä, millaisia taitoja sote-alalla tarvitaan ja millaisissa asioissa osaamista tulisi vahvistaa.  

– Näiden tutkimusten tulokset osoittavat, että haasteet eri maissa ovat samansuuntaisia, ja juuri näitä haasteita lähdemme nyt koulutuksessa ratkaisemaan, kuvailee yliopettaja, projektipäällikkö Outi Ahonen.

Koulutusohjelman sisältöä on rakennettu vastaamaan työelämän tarpeita. Yliopettaja, koulutusohjelmavastaava Ruusa Ligthart kuvailee työskentelyä seuraavasti: 

– On ollut antoisaa rakentaa koulutusohjelman sisältöä yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa. Tämä ainutlaatuinen koulutusohjelma tarjoaa opiskelijoille monitieteellisen ja kansainvälisen ympäristön sote-alan opiskeluun Ligthart korostaa.

– Kannustan eri taustoista olevia ihmisiä tuntumaan tarkemmin koulutusohjelmaan, sillä sote-ala tarvitsee tulevaisuudessa uutta osaamista, jota pyrimme tällä koulutusohjelmalla tarjoamaan.

Tutustu koulutukseen ja hae

 

Managing Digital Transformation in the Health Sector

Lisätietoja: