Siirry sisältöön

Opiskelijat toteuttivat henkisen ensiavun ohjeistuksen Red Carpet –festivaalille

Henkisen ensiavun tarkoituksena on auttaa ja rauhoittaa uhria sekä omaisia onnettomuustilanteessa.

Opiskelijat tekivät havainnointia kesällä mm. Metallican konsertissa Hämeenlinnassa.

Suomalaisen elokuvan festivaali Red Carpet järjestetään Hyvinkäällä 29.8. – 1.9. ja Laurea on mukana yhteistyökumppanina toteuttamassa yhtä Hyvinkään kesän suurimmista tapahtumista. Laurean eri koulutusalojen opiskelijoita on usean tiimin voimin mukana tapahtuman järjestelyissä.

Yksi tiimeistä on keskittynyt Red Carpet –festivaalin henkiseen ensiapuun. Aivan kuten suuressa yleisötapahtumassa tarvitaan fyysisen ensiavun palveluja, niin myös tapahtumajärjestäjän on huolehdittava henkisestä ensiavusta esimerkiksi raiskaus-, pahoinpitely- tai muissa onnettomuustilanteissa.

-    Meidän ryhmämme on tehnyt tapahtuman ensiavussa työskenteleville henkisen ensiavun työkalun. Käytännössä se on ohjepaperi, joka sisältää henkisen ensiavun muistilistan sekä hoitopolun ja yhteystietoja, kuvailee sairaanhoitajaopiskelija Tuula Henriksson.
-    Tavoitteena on, ettei tämän työkalun hyödyntäminen rajoitu vain tähän Red Carpet –festivaaliin, vaan se on tapahtuman lääkintätoimesta vastaavan Racing Rescue Finland Oy:n käytössä myös muissa tapahtumissa.

Havainnointia kesän suurtapahtumissa

Opiskelijatiimi, johon kuuluvat Henrikssonin lisäksi sairaanhoitajaopiskelijat Karoliina Kilpi-Niemi, Nisa Parkkonen sekä Iida Välimaa, on tutustunut kesän aikana henkisen ensiavun toimintaan muutamissa suurtapahtumissa.

Red Carpet -opiskelijaprojektin toimeksiantajana toimiva yritys Racing Rescue Finland Oy on vastannut kesän aikana mm. Turun Ruisrockin sekä Marcus & Martinuksen ja Metallican konserttien turvallisuudesta.

-    Näissä tapahtumissa olemme päässeet havainnoimaan henkisen ensiavun toimintaa ja saaneet sitä kautta paljon ideoita, mitä meidän työssämme pitäisi huomioida, Karoliina Kilpi-Niemi kuvailee.

-    Erityisen antoisa oli Ruisrock, koska se on niin massiivinen tapahtuma ja pääsimme olemaan havainnoimassa ja antamassa henkistä ensiapua koko 12 tuntisen päivän ajan, Tuula Henriksson jatkaa.

”Asiakasta ei jätetä yksin”

Ruisrockin kokoluokan tapahtumassa voi esimerkiksi raiskauksia tai raiskauksen yrityksiä olla jopa parikymmentä. Lisäksi henkisen ensiavun tyypillisimmät tilanteet liittyvät päihtyneisiin alaikäisiin, itsetuhoisiin henkilöihin tai muutoin ystävistään ja läheisistään huolissaan oleviin tapahtumakävijöihin.

-    Huomasimme havainnointitilanteissa myös selkeästi sen, miten usein juuri omaiset tai läheiset kaipaavat näissä tilanteissa tukea ja apua, opiskelijat kertovat.

Tärkeimpiä asioita henkisen ensiavun antamisessa on opiskelijatiimin mukaan asiakkaan kohtaaminen, läsnäolo sekä se, ettei asiakas jätetä yksin. Tärkeää on myös huolehtia sopivan rauhallisen tai turvallisen ympäristön järjestämisestä sekä turvallisuuden tunteen rakentamisesta.

Red Carpet –festivaalissa opiskelijatiimi myös jalkautuu ensiapupartioiden mukaan.

Millaisia vinkkejä opiskelijat sitten antaisivat Red Carpet -vieraille turvallisen ja mukavan festivaalielämyksen takaamiseksi:

-    Alkoholia kannattaa nautti kohtuudella ja vettä kannattaa juoda paljon. Kaveria ei myöskään jätetä, vaan muistetaan pitää huolta läheisistä, Tuula ja Karoliina muistuttavat tapahtumavieraita.

Tutustu tarkemmin Laurean Hyvinkään kampuksella tarjottaviin koulutuksiin.