Siirry sisältöön

Varaslähtö vappuun: Laurean suuri munkkitesti

Vapun kunniaksi kutsuimme restonomiopiskelijamme arvioimaan hillomunkkeja.

Vappu on tunnetusti opiskelijan parasta aikaa, joten opiskelijat, haalarit ja vappu kuuluvat kiistattomasti yhteen. Kolmas asia, joka myös olennaisesti kuuluu vappuun ovat munkit. Tämä mielessä otimme Laureassa varaslähdön vappuun ja kutsuimme joukon restonomiopiskelijoitamme mukaan tekemään munkkien makutestiä. Samalla saamme myös vinkkejä kotileipureille sekä vapun piknikkorin sisällön suunnitteluun.

Munkkitestimme asiantuntijaraatiin opiskelijat löytyivät Leppävaaran kampuksella sijaitsevasta BarLaurea-opetusravintolasta. Ensimmäistä vuottaan ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutuksessa opiskelevat Lumi, Tiia ja Polina tutustuvat parhaillaan ravitsemispalveluiden perusteisiin BarLaurean oppimisympäristössä.

Ensimmäinen haalarivappu

Ennen kuin päästämme opiskelijat antamaan arvionsa munkeista, kysytään heiltä kuitenkin vappusuunnitelmista: joko vapun vietto on käynnissä, kun aikaa vappuaattoon on vielä reilu viikko:

-          Vielä ei vapun juhlinta ole käynnissä. Tämä on kuitenkin meille erityinen vappu, sillä ensimmäistä kertaa sitä pääsee juhlimaan haalareissa, opiskelijat kertovat.

Kaksintaistelussa konditoria- ja markettimunkki  

Nyt on kuitenkin munkkitestin aika ja lähtökohtana on kaksintaistelu. Vastakkain nimittäin ovat marketin paistopisteen munkki sekä pitkän historian omaan espoolaisen leipomo-konditorian munkki.

-          Ulkonäöltään voiton vie konditoriamunkki, jossa sokerointi on siistimpi. Marketin munkissa puolestaan on sokeri pinnalle hieman sulanut, kuuluu raadin arvio ulkonäön osalta.

Tämän päiväisen testin munkit eroavat keskenään täytteensä osalta; toisen sisältä löytyy vadelmahillo ja toisesta omenahillo. Molemmille hilloille löytyy raadista omat ystävänsä, mutta kokonaisuuden kannalta omenahillo tarjoaa tasapainoisemman kokonaisuuden:

-          Vadelmahillo tekee munkista tässä liian makean.

Lopulta eroja löytyy myös itse munkin taikinassa. Jos kyseessä olisi pelkkä munkkirinkilä ilman hilloa, ja pelkästään taikina sekä paisto ratkaisisivat, olisi peli armoton:

-          Voiton veisi silloin konditoriamunkki. Täytteen sijaan hyvän munkin salaisuus on taikinassa, paistossa ja sopivassa määrässä sokeria päällä, kuuluu opiskelijaraadin tuomio.

Ammattilaisen vinkit kotileipurille

Makutesti on nyt päättynyttä, mutta millä eväillä sitten tänä vappuna kotileipuri onnistuisi munkkien kanssa. Tähän kysymykseen löytyy vinkki BarLaurean ravintolapäälliköltä Taneli Kesäläiseltä. Pitkän linjan ravintoalan ammattilaisena Kesäläinen ohjaa opiskelijoita opetusravintolassa.

-     Paistamisessa a ja o on se, että rasvaa käyttää riittävästi ja sekä rasva että välineet ovat puhtaita. Näin homma toimii myös ammattikeittiössä, hän tiivistää.